Sustenabilitatea pentru o companie rent-a-car nu este un lucru simplu. Obligativitatea de a avea flote de mașini de ordinul miilor sau zecilor de mii face foarte dificilă și costisitoare transformarea într-o companie sustenabilă dintr-un poluatoare din cauza motoarelor cu combustie internă. Dar nu este imposibil, iar firmele care închiriază mașini găsesc cele mai bun căi pentru a deveni sustenabile.
Autonom este un furnizor integrat de servicii de mobilitate și finanțare, fondat în 2006 și care oferă, în prezent, multiple servicii aferente autovehiculelor. Închirierea de autovehicule pentru persoane fizice și companii, leasing, închiriere mașină cu șofer, vânzare de auto second-hand, asistență rutieră și managementul flotelor. Adică tot ce poate oferi o companie cu o flotă de peste 14.000 de autovehicule pentru a acoperi nevoile unei rețele foarte largi de clienți.
Compania este prezentă în România și în Ungaria, marcând deja intenția de a se extinde în afara țării. Cu 40 de agenții în 30 de orașe și peste 600 de angajați, compania a început cu servicii de leasing operațional pentru companii. De-a lungul anilor și-a diversificat activitatea, pe măsură ce a și achiziționat alte companii, inclusiv divizia de leasing operațional a Băncii Transilvania în 2018. După intrarea în acționariatul Millenium Insurance Broker în 2019, ceea ce a permis introducerea serviciilor de intermediere a polițelor de asigurare, Autonom a făcut și una dintre cele mai mari achiziții: în 2022 a cumpărat Țiriac Leasing, un business cu o flotă de peste 2.600 de mașini.
La sfârșitul anului 2021, Autonom s-a și listat la Bursa de Valori București, unde a realizat multiple runde de finanțare prin emisiuni de obligațiuni, fonduri care au mers către extinderea afacerii. Inclusiv către divizia Autonom Ventures, care investește în diferite oportunități de afaceri.
Obligațiuni verzi
În noiembrie 2021, Autonom a finalizat cu succes prima tranșă de Obligațiuni Corelate cu Obiective de Sustenabilitate, prin care a atras 48 milioane euro. A fost prima emisiune de obligațiuni de sustenabilitate a unei companii din România, anterior acestea fiind emise doar de bănci.
„Sustenabilitatea reprezintă în ziua de astăzi o oportunitate uriașă pentru orice antreprenor care înțelege că viitorul aparține companiilor care vor integra cu succes acest concept. Pentru noi acest pas a venit în mod firesc, noi fiind implicați activ de-a lungul anilor în comunitățile în care suntem prezenți prin pro¬iec¬te educaționale dedicate copiilor și tinerilor. Având în vedere schim¬bările climatice, politicile adoptate în acest sens și legătura cu obiectul nostru de activitate, mobilitatea, am simțit nevoia de a ne com¬pleta strategia și viziunea în ceea ce privește componenta de mediu și de a face lucrurile structurat”, declara la momentul respectiv Magdalena Caramilea, director de Sustenabilitate Autonom Group.
Rezultatele unei analize au arătat că amprenta de carbon a companiei vine indirect. Mai exact, 99% din emisiile totale ale companiei sunt indirecte, generate de flota operațională prin kilometri parcurși de clienți. Astfel, atenția Autonom s-a îndreptat către încurajarea unui consum responsabil, creșterea ponderii de mașini verzi în flota operațională și promovarea unor autovehicule cât mai prietenoase cu mediul. Și-a stabilit ca obiective pe termen mediu reducerea emisiilor medii de CO2 ale flotei operaționale a companiei cu 25% până în 2025 și pe termen lung reducerea cu 51% până în 2030, ținte cuprinse în primul dintre pilonii Strategiei de Sustenabilitate – „Mediul înconjurător“. Planul a inclus și alți doi piloni, respectiv „Oamenii și comunitatea” și „Sustenabilitatea afacerii și guvernanța acesteia”. Acesta este drumul pe care compania se află și în prezent.
Automobile electrice
Ultima acțiune anunțată de Autonom este accelerarea procesului de electrificare a flotei prin achiziționarea a 200 de mașini electrice. Valoarea totală a mașinilor este de aproximativ 10 milioane de euro, iar fondurile folosite pentru această achiziție provin de la Banca Europeană de Investiții în cadrul tranziției către o flotă cu emisii zero.
În sectorul mobilității, în care Autonom operează, investițiile verzi sunt un element cheie pentru dezvoltarea durabilă a companiei. Pentru a atinge obiectivul asumat de reducere a amprentei de carbon cu 25% până în 2025 și cu 51% până în 2030, compania a reușit în 2022 să atragă o cofinanțare de 15 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții, această investiție fiind prima de acest gen oferit unui jucător independent pe piețele de leasing operațional și de închiriere de mașini din România.
„Am început anul cu un pas important către creșterea numărului de mașini electrice din flota operațională a Autonom, profitând astfel de noile oportunități de pe piață. Întotdeauna am avut obiective ambițioase. Acum, intenția noastră este să reducem emisiile de carbon ale flotei noastre operaționale cu 51% până în 2030, așa cum ne-am asumat prin strategia noastră de sustenabilitate. Grija pentru mediu și inovarea au fost întotdeauna principalele noastre preocupări”, Dan Ștefan, co-fondator Autonom Group.
Un alt pas important pentru Autonom este lansarea unei soluții de finanțare dedicate companiilor. Serviciul de leasing operațional Business Green, pentru mașini electrice sau hibride, vine cu beneficii suplimentare față de cel clasic, pentru a simplifica procesul de trecere la o flotă cu emisii 0.
Comanda a fost plasată pe 16 ianuarie 2023 și primele mașini au ajuns deja în flota Autonom. Mașinile vor fi disponibile prin serviciul de leasing operațional Business Green, închirieri pe termen scurt și servicii de conducere cu șofer în mai multe locații din țară.
Autonom este o companie cu capital 100% românesc, începută în 2006, în Piatra Neamț și este un jucător de top 5, după cifra de afaceri, în principalele sectoare de activitate: leasing operațional și închirieri auto.
Compania oferă soluții moderne de mobilitate și finanțare precum: închirieri pe termen scurt și mediu, leasing operațional, transferuri cu șofer, închiriere temporară a flotei, servicii de gestionare a flotei, asistență rutieră, servicii de spălătorie auto și închiriere de echipamente. Acestea sunt furnizate printr-o rețea națională unică, prezentă în 36 de orașe din România, iar compania operează o flotă de peste 14.000 de mașini.
articole recomandate