Asociația Ateliere Fără Frontiere dă startul înscrierilor în programul Dăm Click pe România, prin care va dota cu 4.000 de calculatoare recondiționate unitățile de învățământ, ONG-urile și instituțiile sociale din România cu lipsuri majore în accesul la tehnologie.
Înscrierile au loc până pe data de 27 iunie, prin formularul de aplicare disponibil pe educlick.ro, site-ul atelierului de colectare și reutilizare al asociației Ateliere Fără Frontiere.
Programul Dăm Click pe România, susținut de Kaufland România și OMV Petrom, vine în sprijinul școlilor și copiilor din zone rurale sau urbane marginalizate, pentru care tranziția către o educație digitală, adaptată nevoilor actuale, a fost îngreunată de lipsa echipamentelor IT funcționale în unitățile de învățământ. Această lipsă de infrastructură duce, inevitabil, la un decalaj educațional și mai pronunțat între elevii care au acces la calculatoare și cei care nu au.
Conform raportului privind starea învățământului preuniversitar din România, în anul școlar 2023-2024, rata de cuprindere în învățământul primar și gimnazial a scăzut. Mediul rural continuă să rămână defavorizat, în special la nivelul învățământului gimnazial, unde diferența între rural și urban este de peste 28% (66,9% rural și 95,6% urban). De asemenea, în anul școlar 2022-2023, la nivel general, 19.100 elevi din învățământul primar și gimnazial au abandonat școala.
”De 17 ani, Ateliere Fără Frontiere donează calculatoare copiilor pentru care școala este singurul loc în care pot folosi echipamente IT, pe care, altfel, nu și le-ar permite acasă. În contextul în care tehnologia face parte din viața cotidiană, iar activitățile uzuale necesită competențe digitale, tinerii lipsiți de aceste cunoștințe se vor adapta mai greu în societate, având dificultăți în găsirea unui loc de muncă. Prin programul Dăm Click pe România, ne-am propus ca și anul acesta să donăm 4.000 de calculatoare către instituțiile educaționale care lucrează cu elevi aflați în situații vulnerabile, contribuind astfel la reducerea inechității educaționale bazate pe situația materială din familie”, a declarat Cristina Bîcîilă, Director General Ateliere Fără Frontiere.
Calculatoarele donate prin Dăm Click pe România fac parte din procesul de economie circulară al Ateliere Fără Frontiere, prin care asociația, în calitate de colector autorizat, preia echipamentele IT uzate și alte deșeuri electrice și electronice (DEEE-uri) de la diverse companii și organizații. Computerele sunt recondiționate de către angajații Ateliere Fără Frontiere aflați în programul de inserție socioprofesională și donate către școlile din zone defavorizate din țară.
În cei 17 ani de activitate, asociația și partenerii săi au donat peste 34.000 de calculatoare către mai mult de 3.250 de școli și alte instituții educaționale din România, ajungând astfel la peste 550.000 de elevi și profesori beneficiari. Prin programul Dăm Click pe România, au fost digitalizate 10% din instituțiile de învățământ de la nivel național.

Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate