Asociația Soluții Sustenabile alături de Stratos și Eco Synergy lansează campania de informare “A doua viață. Modele de economie circulară”, ce va cuprinde o serie de video-reportaje în care vor fi prezentate exemple de bune practici în trecerea de la un model de business liniar la unul circular.

Campania se adresează în special mediului de afaceri și va prezenta în fiecare lună câte un model inspirațional de companie sau organizație care a reușit să implementeze anumite măsuri de circularitate, pentru domeniile cu cel mai mare impact în economie: agricultură,  industria auto, construcții, alimente și băuturi, ambalaje, textile, echipamente electrice, deșeuri, ape uzate.

Primul episod, “De la deșeuri la materie primă, prin inovație”, a fost lansat pe 23 aprilie 2024 și abordează tema deșeurilor.

Modelul economic actual este preponderent unul liniar, bazat pe principiul „Producem-Consumăm-Aruncăm”. În acest fel sunt folosite majoritatea produselor. Acest lucru se traduce prin cantități enorme de deșeuri, poluare și multe resurse irosite.

Abordarea circulară presupune decuplarea creșterii economice de utilizarea materiilor prime, prin prelungirea ciclului de viață al produselor, indiferent dacă vorbim despre folosirea obiectelor în comun, închiriere, reutilizare, reparare, renovare sau reciclare.

În România, doar 1,3% din economie este circulară, conform Curții de Conturi Europene. Pentru a crește acest procent, există o Strategie pentru Economie Circulară, lansată în 2022 și un Plan de Acțiune pentru această strategie, lansat în 2023. Aceste inițiative confirmă faptul că baza teoretică necesară există.

La nivelul Uniunii Europene gradul de circularitate este de 11,7%, în timp ce ținta până în 2050 este ca toată economia să devină circulară.

Stratos și Eco Synergy sprijină această inițiativă de promovare cu un obiectiv clar: să identificăm și să popularizăm modele care să inspire alte companii în tranziția de la un sistem economic liniar, la o economie circulară. Stratos, în calitate de contribuitor în elaborarea Strategiei și Planului de Acțiuni privind Economia Circulară a României, și-a asumat rolul de a se implica activ și de a susține mediul de afaceri în acest proces. Ne dorim să vedem transformată literatura în practica pragmatică a mediului de afaceri”, a declarat Luminița Roșca, Director General Stratos și Eco Synergy.

Ca ONG, nu putem da legi. Nu putem da bani sau facilități fiscale pentru companiile care vor să facă schimbarea către un model de business circular. Și nici infrastructura atât de necesară nu o putem construi. Asta este treaba autorităților locale de cele mai multe ori. Dar ceea ce putem face este să arătăm că această tranziție atât de necesară chiar se poate realiza. Nu trebuie să rămână doar o strategie pe hârtie. Și mai ales vrem să arătăm cum se poate face. Cum au făcut alții și cum ne putem inspira de la ei”, a declarat Teodora Ghenciu, președinte Asociația Soluții Sustenabile.