Cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, Asociația MaiMultVerde și BCR au lansat AquaKit, un nou proiect educațional ce aduce în prim-plan situația poluării apelor de suprafață din România.

”MaiMultVerde implementează de peste 5 ani proiecte dedicate protecției malurilor și apelor din România și acționează pe diferite planuri împotriva poluării, în special cu plastic. Din păcate, fenomenul a căpătat o mare amploare și vedem pe toate cursurile de ape și mai ales pe Dunăre depozite ilegale de deșeuri. Prin acest proiect ne-am propus să aducem elevii mai aproape de apele din localitățile lor, ca aceștia să interacționeze cu natura și să conștientizeze impactul acțiunilor umane asupra apei. Kit-urile vor putea fi folosite în Săptămâna Verde, dar și atunci când profesorul de la clasă dorește să organizeze o oră în aer liber”, a declarat Loredana Pană, manager proiect AquaKit.

Kit-ul de testare conține benzi de testare a apei și fișe de analiză care se concentrează pe nivelul pH-ului, duritatea apei, cantitatea de nitrați, nitriți și metale grele (Cupru, Plumb, Fier). După testarea apelor, profesorii coordonatori vor putea încărca rezultatele într-o hartă interactivă, care va fi putea fi accesată de publicul larg.

”Educația este cheia unui viitor sustenabil și credem că prin activități practice și de conștientizare, contribuim la crearea unui mediu mai sănătos și sigur pentru noi toți”, spune Nicoleta Deliu- Pasol, Head of Communication BCR.

Lansarea proiectului AquaKit vine în contextul în care peste 60% din corpurile de apă de suprafață din România nu ating obiectivul de calitate prevăzut de legislația în vigoare.