Asociația MaiMultVerde a lansat proiectul educațional „Natura din curtea școlii”, prin amenajarea spațiului din curtea Școlii Gimnaziale nr. 190 din București. Pe 22 martie, elevii, părinții și profesorii acestei școli au plantat 30 de specii de plante, arbori și arbuști în viitoarea grădină ecologică ce încurajează contactul cu natura.

Proiectul „Natura din curtea școlii” este derulat de Asociația MaiMultVerde în cadrul campaniei „România plantează pentru mâine” susținută de OMV Petrom.

Educația în natură este o practică modernă ce atrage copiii într-un context neutru unde, cu ghidare profesională, se pot realiza activități ce încurajează contactul autentic cu natura, o relație sănătoasă cu plantele sălbatice și urbane, dar și cu biodiversitatea, sursa și calitatea hranei și, nu în ultimul rând, expunerea la o sursă prețioasă de sănătate mentală: Natura”, spune Andreea Hofer, director de programe MaiMultVerde.

Proiectul „Natura din curtea școlii” presupune amenajarea unor spații educaționale care vor constitui un bun prilej pentru derularea unor ore în aer liber: o grădină ecologică, o grădină productivă și o grădină decorativă.

Grădina ecologică reprezintă un spațiu autosustenabil, dezvoltat prin practici ecologice de grădinărit și format din grupuri vegetale realizate din plante native cu scopul de a încuraja biodiversitatea, de a atrage insecte, mamifere mici și păsări. Aici vor fi create o serie de obiecte de mobilier din lemn cu aspect natural, panouri cu jocuri imaginative legate de natură, zone de cuibărit și hrănitoare profesionale pentru numeroase specii de viețuitoare.

Grădina productivă constă în pături ridicate de pământ create pentru culturi de legume și zarzavaturi realizate cu tehnici moderne ce conservă biodivesitatea solului și va folosi avantajele integrării în Grădina ecologică. În acest spațiu elevii și profesorii vor produce, găti și consuma legume și zarzavaturi de sezon, având spațiu amenajat dedicat atât pentru creșterea plantelor cât și pentru pregătirea și consumul lor. Grădina va conține și o mică seră pentru germinarea răsadurilor, o magazie pentru depozitarea unor plante în perioada rece, scule și unelte.

Grădina decorativă, un spațiu vegetal naturalist format din specii native în toate straturile lor naturale: bulbi, graminee, perene floricole, anuale și bianuale, arbuști floriferi, specii care se dezvoltă la umbră și specii acoperitoare de sol. Copiii vor folosi acest spațiu la realizarea unor decoruri florale de sezon, culegerea semințelor de flori și replantarea lor, construirea unor practici ce pot fi multiplicate în alte școli.