În fiecare an, în România, se nasc peste 1000 de copii bolnavi de inimă. Cei mai mulți trebuie operați de urgență, alții sunt în așteptare sau trebuie reoperați: așa se face că în fiecare an 1.500 de copii sunt pe lista celor care au nevoie de operații pe inimă.

În acest context, Asociația Inima Copiilor a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru extinderea secției de Cardiochirurgie de la Spitalul Marie Curie din București, și încurajează publicul să adopte una dintre cele 10.000 de promisiuni pe care părinții le fac copiilor.

Planul de extindere include amenajarea unei a doua săli de operații, adăugarea a 15-20 de locuri de terapie intensivă cardiacă (6 în prezent), 25 de locuri în saloanele, reamenajarea și modernizarea spațiilor și a aparaturii specifice. Secția va ajunge la o suprafață totală de peste 1.900 de metri pătrați, față de 745 de metri pătrați în prezent, și se estimează că va putea trata circa 400 de copii pe an.

Promisiunile sunt un plan pe care ni-l facem pentru toată viața, uneori, mai ales în cazul părinților, care promit să fie alături de cei mici mereu. O promisiune este și extinderea secției de Cardiochirurgie: este un plan cu bătaie lungă, început în 2009-2011 odată cu construirea secției, și continuă astăzi cu extinderea”, spune Alex Popa, reprezentant Inima Copiilor.

Asociația Inima Copiilor este o organizație non-guvernamentală fondată în 2006. Asociația dezvoltă și finanțează proiecte care vin în ajutorul copiilor născuți cu malformații cardiace sau cu alte probleme grave de sănătate. În cei 18 ani de activitate, Inima Copiilor a construit sau amenajat 4 secții în Spitalul de Copii Marie Curie din București: Cardiochirurgie, Terapie intensivă nou-născuți, Cardiologie și Neurochirurgie. Tot la Marie Curie, ca parte a Secției de Terapie intensivă nou-născuți, asociația a creat și sprijină permanent prima Bancă de lapte matern din România. De asemenea, asociația a participat la renovarea și modernizarea Secției de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța și ajută cu aparatură secții de terapie intensivă neonatală, de cardiologie și cardiochirurgie pediatrică și maternități din mai multe orașe din țară.