Asociația HELP Autism a lansat AHA TALKS, podcast-ul cu și despre persoane neurodiverse, care își  propune să demitizeze preconcepțiile aferente dizabilităților și să încurajeze atât persoanele afectate, cât și aparținători, angajatori, foști sau actuali colegi de muncă ai acestora, să profite de oportunități profesionale și să ofere o șansă. Sub motto-ul „Pot singur să am un JOB”, primul sezon este dedicat direcției Help HIRE, apărută din nevoia de a crea medii de lucru incluzive pentru persoanele cu dizabilități.

Jurnalista Laura Popa, gazda podcast-ului, stă de vorbă cu protagoniștii primului sezon despre provocările pe care le-au întâmpinat în găsirea primul job și subliniază rolul consultanței și mentoratului la locul de muncă. Silviu, angajat la Yves Rocher România, Diana, intern la Orange Services, și Oana, angajată de 2 ani la HELP Autism, povestesc despre ce au însemnat reușitele profesionale pentru încrederea în sine și dobândirea independenței.

Conform statisticilor internaționale, 1 copil din 36 are o tulburare din spectrul autist (TSA), incidență confirmată de HELP Autism prin cercetare locală. În România, 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală sau grădiniță deși are vârsta necesară. Astfel, doar 1% dintre adulții români cu TSA ajung să aibă un job, față de Europa, unde rata este de 10%, devenind una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale. 75% persoanele cu autism locuiesc cu părinții, față de 16% din alte dizabilități. Pentru că nu au mijloace să devină autonomi, sunt predispuși la depresie și anxietate, ceea ce le scade calitatea vieții. În lipsa serviciilor sociale și medicale adaptate, speranța de viață a persoanelor cu autism este cu 16 ani mai redusă decât la persoanele tipice.

Help HIRE își propune să treacă dincolo de joburile asociate stereotipic anumitor dizabilități, precum maseur pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau joburi care implică confecționarea unor obiecte de către persoane cu dizabilități mentale, și să deschidă oportunități de carieră altădată inaccesibile. De asemenea, își propune să valorifice la maximum potențialul persoanelor aflate la polul opus al spectrului TSA, cu Asperger sau ADHD, care au nevoie de mai puține adaptări, precum training pentru echipă.

În România, legislația e mai degrabă punitivă, companiile cu peste 50 de angajați sunt obligate să angajeze persoane cu dizabilități, în caz contrar, plătesc oricum cotizația aferentă la bugetul de stat. Multe dintre companii nu reușesc că atingă acest efectiv, fie pentru că joburile nu sunt adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități, fie pentru că angajații nu se simt confortabil din pricina sarcinilor, programului sau colectivului, ceea ce îi descurajează să mai fie activi pe piața muncii. În cazurile fericite, companiile preferă să angajeze persoane cu dizabilități fizice, mai ușor de integrat. De pildă, pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, trebuie adaptate mobilierul și accesul în clădire, însă pentru persoanele cu afecțiuni mentale, procesul de integrare e mai complicat și poate dura mai mult. În alte țări, cum ar fi Islanda, lucrurile stau invers: angajatorii sunt susținuți de stat pentru a integra persoanele cu dizabilități, subvenționând 75% din salariu, procent care se diminuează de la an la an. Acolo, mediul guvernamental, nonguvernamental și privat conlucrează pentru că o persoană cu dizabilități în plus pe piața muncii e o persoană asistată în minus”, a declarat Raluca Bogdan, Director de Dezvoltare în cadrul Asociației HELP Autism.

Seria de podcast-uri face parte din proiectul “Creșterea șanselor de angajare pentru tinerii cu TSA” și este derulat de Asociația HELP Autism, proiect ce beneficiază de o finanțare în valoare de 161.720 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.