Asociația BookLand anunță inaugurarea Școlii Gimnaziale Profesionale „George Coșbuc” din satul Iojib, județul Satu Mare. Principalii beneficiari ai amplelor lucrări de renovare sunt cei peste 100 de copii care frecventează unitatea de învățământ.

Lucrările de renovare a imobilului au început în luna martie 2023, la inițiativa Asociației BookLand, care a beneficiat de sprijinul partenerilor săi, autorităților și comunității locale. Modernizarea a fost finalizată patru luni mai târziu, după o investiție totală de 200.000 euro, dintre care 155.000 euro reprezintă contribuția asociației, iar 45.000 euro participarea Primăriei comunei Medieșu Aurit.

”Era nevoie de o transformare totală. Astfel, când ne-am apucat de renovare, am început cu verificarea instalației electrice, construirea tavanelor, repararea pereților, tencuirea și apoi zugrăvirea acestora, înlocuirea pardoselilor vechi cu parchet, gresie și mochetă, apoi înlocuirea corpurilor de iluminat și repararea caloriferelor. În paralel, în lunile de vară, am renovat și exteriorul școlii. Am înlocuit sistemul pluvial și am montat glafuri, am construit alei și am pavat trotuarele și curtea interioară, atât cu piatră naturală, cât și cu pavele și borduri. Și nu puteam să ignorăm acea curte atât de ofertantă, așa că ne-am propus să le oferim motiv zilnic de zbânțuială elevilor și le-am construit un teren de sport”, declară Mihaela Petrovan, președinte Asociația BookLand.

Transformarea școlii a fost susținută de Primăria Medieșu Aurit, care a acoperit 75% din valoarea costului de manoperă, și de numeroase companii private care susțin Asociația BookLand în misiunea sa educațională.

Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2023, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice și mobilizând sute de companii să contribuie cu bani, servicii sau materiale.