Jurnaliștii și cititorii pot nominaliza materiale pentru Premiul Special „Animal Welfare în România” din cadrul celei de-a XIII-a ediții a Premiilor Superscrieri, inițiativă care recunoaște cele mai bune produse jurnalistice ale anului.

Materialul trebuie să fi fost publicat în ultimii doi ani în presa din România, nominalizările pot fi făcute de autori sau de cititori până pe 5 aprilie, iar premiul va fi oferit unui material care abordează în profunzime subiecte despre bunăstarea animalelor.

Acest premiu a fost lansat la ediția a XI-a împreună cu biroul din România al organizației pentru protecția animalelor Humane Society International, pentru a încuraja jurnaliștii să documenteze subiecte care pot genera schimbări, mai ales sistemice, în privința modului în care privim și tratăm animalele.

Premiul are o valoare de 600 de euro, iar printre exemplele de subiecte care pot fi propuse se numără: situația urșilor, braconajul cinegetic, felul în care intervențiile umane afectează viețuitoarele, folosirea de animale în cercetări științifice și testarea de produse, exploatarea abuzivă a animalelor pentru carnea, pielea sau blana lor, cruzimea față de animale (de exemplu, luptele de câini), politici publice existente sau posibile, exemple de proiecte și inițiative de succes din această tematică.

Într-o lume în care suntem asaltați de reportaje, investigații și documentare care vorbesc despre corupție, crimă organizată, conflicte armate și criză financiară, tindem să credem că jurnalismul despre bunăstarea animalelor nu-și găsește locul între prioritățile jurnaliștilor. Ar fi o imensă greșeală să cădem în această capcană. Pentru că nu există nicio oglindă mai fidelă a unei societăți decât felul în care acea societate tratează necuvântătoarele”, a afirmat Andrei Ciurcanu, jurnalist RISE Project și jurat al Premiului “Animal Welfare în România”.

Este important să înțelegem ce înseamnă bunăstarea animalelor. Este o unitate de măsură a decenței noastre: le condamnăm la o viață de suferință și abuz sau înțelegem că avem puterea și responsabilitatea să le oferim o viață demnă, în care le respectăm nevoile și împărțim această lume cu ele, așa cum este normal și natural să fie. Acest premiu este o inițiativă menită să aducă în prim planul discuțiilor tema animalelor și să atragă atenția asupra faptelor noaste și a condiției animalelor din România”, a declarat Andreea Roseti, directorul Humane Society International Europe pentru România.

Nominalizații ediției vor fi anunțați în luna aprilie, iar la Gala Superscrieri din luna mai vor fi anunțați câștigătorii pentru toate cele nouă categorii de concurs.

Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă lansată în 2011 de Fundația Friends for Friends.