România are potențialul să ajungă una dintre cele mai digitalizate țări din regiune, în condițiile în care 50% din sate pot deveni inteligente până în 2030, potrivit estimărilor Asociației Române pentru Smart City (ARSC). Rata de digitalizare depinde de mai mulți factori, cum ar fi gradul de implicare a autorităților locale, accesul la finanțare și gradul de adopție a tehnologiei în zonele rurale, inclusiv dezvoltarea competențelor digitale necesare.

Astfel, peste 140 de comune din România au în curs de implementare mai mult de 220 de inițiative smart village, printre care școli cu sisteme de învățământ la distanță, primării digitalizate, transport public și colectare a deșeurilor.

După ce primele proiecte destinate orașelor inteligente (smart city) au apărut în 2016, tranziția către comunitățile inteligente a cuprins mai multe zone din țară. În prezent aceste proiecte sunt tot mai des întâlnite în mediul rural, în condițiile în care conceptul de sate inteligente (smart village) a luat amploare în Europa în ultimii ani, iar România are un potențial major. Progresele în infrastructura digitală și creșterea accesului la tehnologie, cu aproape 7 din 10 gospodării din mediul rural conectate la internet, au contribuit la această evoluție.

Când vorbim despre sate inteligente exemplul care ne vine cel mai rapid în minte este Ciugud, însă desigur că există multe alte forme de smart village și sunt sute de proiecte în derulare în mediul rural. Cu eforturi susținute și investiții adecvate, este posibil ca un procent semnificativ din comunele din România să devină inteligente până în 2030. Un obiectiv realist ar putea fi de 50% din comunele țării, ținând cont că în acest moment sunt mai mult de 220 de inițiative în peste 140 de comune”, a declarat Eduard Dumitrașcu, președinte ARSC.

Dimensiunile reduse ale comunelor pot fi un avantaj în implementarea de soluții inteligente, dar în același timp există o reticență mai ridicată în rândul populației rurale față de digitalizare. Cu toate acestea, comunitățile mai mici pot beneficia de o agilitate mai mare în implementarea tehnologiei și pot crea legături strânse între locuitori pentru a sprijini proiectele.

Pentru a veni în sprijinul comunităților mici, ARSC a lansat serviciul de finanțare Smart Finance, prin care autoritățile locale pot obține fonduri europene și guvernamentale pentru digitalizarea și modernizarea localităților. Prin acest serviciu, autoritățile locale au acces la o gamă completă de servicii, de la identificarea surselor de finanțare până la asistență tehnică post-implementare în comunitățile lor.

Modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, îmbunătățirea gestionării deșeurilor, tranziția spre surse de energie regenerabile sau digitalizarea serviciilor publice sunt doar câteva direcții prin care se pot atrage fonduri nerambursabile. Drept urmare, comunitățile locale pot beneficia de multiple oportunități de finanțare pentru a dezvolta astfel de proiecte, care să le facă mai reziliente și mai durabile.