Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) anunță semnarea unui parteneriat cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) ce are ca scop acțiuni comune de informare privind noile reglementări europene și naționale privind echilibrul de gen în rândul conducerii companiilor listate.

ARIR susține că, prin respectarea standardelor de transparență, guvernanţă corporativă și proactivitate în comunicarea cu investitorii, companiile vor beneficia de plusvaloare, atrage mai ușor finanțare, avea reputație și încrederea necesară dezvoltării continue a afacerilor lor. În aceste condiții, monitorizăm modificările legislative în materia echilibrului de gen în structurile de conducere, exprimându-ne poziția privind transpunerea directivelor europene și, odată ce acestea vor fi transpuse, ne dorim să sprijinim companiile listate în implementarea noilor prevederi”, a declarat Daniela Maior (Șerban), Președinte ARIR.

Susținem importanța eforturilor comune și practice, care vin în sprijinul companiilor listate în aplicarea Directivei (UE) 2022/2381 «Women on Boards». Împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, vom monitoriza implementarea Directivei și vom raporta anual progresul României către Comisia Europeană. De curând, am aprobat Ghidul metodologic pentru standardizarea planului de acțiune privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați în cadrul entităților publice sau private (Ordinul nr. 102/08.05.2024), care va contribui în mod semnificativ la creșterea nivelului general al egalității de gen din România, cu incidență și în aplicarea Directivei care urmărește echilibrul de gen în cadrul structurilor de conducere ale companiilor listate la bursă”, au declarat Luminița Popescu, Secretar de Stat, și Simona Butacu, Subsecretar de Stat, ANES.

Directiva (UE) 2022/2381 solicită companiilor listate să stabilească proceduri de selecție și obiective concrete de echilibru de gen în consiliile de administrație. Conform directivei Women on Boards, până la jumătatea anului 2026, fiecare companie listată la bursă din Uniunea Europeană trebuie să aibă cel puțin 40% reprezentanți ai sexului subreprezentat directori neexecutivi sau o reprezentare de cel puțin 33% a directorilor executivi și neexecutivi.