Arçelik, unul dintre principalii jucători din industria de electrocasnice din Europa, proprietar al Arctic, lider pe piața locală de profil, lansează cel de-al 15-lea raport de sustenabilitate, care prezintă progresele companiei în acest domeniu în anul 2022. Raportul reiterează angajamentul Arçelik de a integra sustenabilitatea în centrul strategiei sale de afaceri, punând, totodată, accent pe încurajarea adoptării unui stil de viață sustenabil în fiecare casă.
„Pe măsură ce lumea din jurul nostru continuă să se schimbe, presiunea de a acționa mai rapid și mai hotărât devine tot mai puternică. Acum, mai mult ca oricând, companiilor le revine responsabilitatea de a inova pentru un viitor mai sustenabil, iar acest lucru aduce noi provocări. În acest an, am continuat să ne concentrăm asupra obiectivelor noastre strategice, cu accent pe decarbonizare, atingerea net-zero până în 2050, creșterea eficienței produselor noastre și implicarea în crearea unei societăți mai echitabile. Mai mult de atât, ne-am propus să inspirăm și să motivăm consumatorii să adopte un stil de viață sustenabil în propriile lor locuințe, contribuind astfel la construirea unui viitor mai verde”, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO al Arçelik.
Raportul de sustenabilitate detaliază pașii făcuți de către Arçelik pentru atingerea obiectivului de zero emisii de carbon până în 2050, în conformitate cu Standardul SBTi Net-Zero. Pe parcursul anului 2022, prin proiectele de eficiență energetică implementate, Arçelik a prevenit 7.525 de tone de emisii de CO2 și a economisit în total 94.324 GJ de energie. În eforturile sale de decarbonizare, Arçelik a atins deja un consum de energie electrică verde de 65% în operațiunile sale globale de producție, iar capacitatea totală de energie regenerabilă instalată la sfârșitul anului 2022 se ridica la 10,20 MW. Compania este, de asemenea, listată în Corporate Knight’s Earth Index pentru practicile sale avansate de gestionare a energiei.
Fabrica Arctic din Ulmi constituie un reper privind utilizarea eficientă a energiei și resurselor, în conformitate cu viziunea centrată pe sustenabilitate a grupului Arçelik. Grație sistemelor performante pe care le integrează, unitatea de producție joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale Arçelik, reprezentând un pilon-cheie în această direcție.
Fabrica utilizează 100% electricitate verde și sisteme de energie regenerabilă pentru încălzire și răcire, cu panouri solare fotovoltaice pe acoperiș și energie solară concentrată. În prima parte a anului 2023, capacitatea fotovoltaică a unității de producție a fost extinsă cu 160%.
Mulțumită sistemelor avansate pe care fabrica Arctic din Ulmi le integrează și eforturilor depuse, în 2022, consumul de energie per produs a scăzut cu 17%, cel de apa cu 25%, iar emisiile de gaze cu efect de sera Domeniul 1 si 2 cu 22%, față de 2021. Din momentul în care unitatea de producție a devenit operațională, au fost prevenite emisii de 684 de tone CO2.
În 2022, performanțele fabricii în materie de producție sustenabilă au fost recunoscute la nivel internațional de către Forumul Economic Mondial, care a acordat unității de producție din Ulmi statutul de Sustainability Lighthouse, distincție menită să evidențieze producătorii care aplică inovații Industry 4.0 pentru protejarea mediului, în Europa fiind doar 5 fabrici care au acest statut. Unitatea de producție din Ulmi este prima și singura fabrică din România care deține certificarea LEED Platinum.
Alături de protejarea naturii și creșterea sustenabilă a afacerii, Arçelik s-a concentrat și pe dezvoltarea capitalului uman, eforturi ce au vizat îmbunătățirea egalității de gen, atât în industrie, cât și la nivel global. Urmărind să încurajeze cât mai multe femei interesate de domeniile STEM, pe parcursul anului 2022, Arçelik a facilitat accesul la fonduri de peste 8 milioane de dolari către femeile antreprenor și, de asemenea, a continuat programul We-inTech destinat tinerelor femei care aspiră la o cariera în știință, tehnologie, inginerie și matematică, în Pakistan, România, Africa de Sud și Turcia.
Arçelik continuă să rămână angajat în lupta împotriva schimbărilor climatice. Deși nu se află în prezent în sfera reglementării Taxonomiei UE, în 2022, pentru prima dată, Arçelik a raportat voluntar conform Regulamentului UE privind Taxonomia, evidențiind eligibilitatea și alinierea la acest nou sistem.
Raportul de sustenabilitate 2022 al companiei, care evidențiază numeroase recunoașteri în domeniul sustenabilității, poate fi accesat aici.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate