Asociația Green Revolution (IVelo) și organizația de mediu Ecopolis (AerLive.ro), cu sprijin financiar de la bugetul Municipiului București, au pus bazele unui nou proiect de conștientizare asupra calității aerului din capitală.

Astfel, începând cu luna octombrie 2023, aplicațiie IVelo și AerLive afișează în timp real date despre calitatea aerului din mai multe zone ale Bucureștiului. Acest lucru este posibil cu ajutorul unor senzori ce au fost montați pe 10 stații de bikesharing IVelo din București. Stațiile respective sunt semnalizate în aplicații printr-o pictogramă, iar utilizatorii pot afla date despre calitatea aerului din zona respectivă interacționând cu pictograma.

Dincolo de informațiile utile care îi ajută pe bicicliști să fie informați cu privire la calitatea aerului, obiectivul acestui parteneriat este de a promova mersul pe bicicletă, acesta fiind un factor esențial pentru decarbonizarea transportului și fluidizarea traficului.

Alegerea bicicletei ca mijloc de transport alternativ în oraș nu numai că ne aduce numeroase beneficii personale ce țin de sănătatea noastră fizică și psihică, dar avem și o contribuție directă asupra calității aerului pe care îl respirăm zilnic. De aceea, ne dorim ca oamenii să fie informați și să folosească tot mai mult bicicleta. Credem cu tărie că astfel de inițiative educă și inspiră oamenii spre un stil de viață mai sustenabil”, a declarat Raluca Fiser, Președinte Asociația Green Revolution.

Conform Agenției Europene de Mediu, 29.000 de români mor anual prematur din cauza calității proaste a aerului, iar un studiu publicat de CEE Delft plasează Bucureștiul pe primul loc când vine vorba de costuri sociale asociate poluării, respectiv 3004 euro/cap de locuitor, pe an.

Totodată, Ecopolis a calculat impactul poluării aerului cu PM2,5 și PM10 asupra mortalității generale, mortalității post-neonatale și bolii ischemice a inimii pentru bucureșteni, cu ajutorul aplicației AirQ+, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății. Rezultatele arată că peste 2800 de bucureșteni mor prematur anual din cauze direct legate de expunerea pe termen lung la poluarea cu particule in suspensie PM2,5. Acestor decese li se adaugă 548 cauzate de poluarea cu PM2,5 – pentru persoanele cu boala ischemică a inimii. Nu în ultimul rând, conform Ecopolis, 5,6% dintre cazurile de deces la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10.

”Bucureștiul este în topul celor mai poluate orașe din Europa, iar principala sursă a poluării este traficul auto, care contribuie masiv la cantitatea de particule în suspensie PM-uri aflată în aer, pe lângă cantitățile de oxizi de azot- pentru ambii poluanți avem procese deschise de către Comisia Europeană și o condamnare la Curtea de justiție UE. Prin urmare, promovarea transportului alternativ, în special cu bicicleta este un demers absolut necesar pentru sănătatea noastră, a tuturor”, a declarat Oana Neneciu, Director Executiv Ecopolis și coordonator AerLive.ro