Într-o lume în continuă schimbare, tranziția energetică reprezintă o provocare semnificativă pentru toate industriile, iar pregătirea este esențială pentru un proces fără sincope. Piața din România urmează, de regulă, trendurile europene și este de așteptat ca acest lucru să se întâmple și acum, astfel că măsurile ce ar trebui implementate sunt similare cu cele din statele membre ale UE.

Expresia „tranziție energetică” este din ce în ce mai utilizată, iar în industria electrică trecerea de la combustibili fosili la surse regenerabile este inevitabilă. Această schimbare majoră vine cu provocări importante, dar și cu oportunități majore pentru companiile din domeniu.

Pe piața din România, poate mai mult decât pe altele, experiența și expertiza se vor dovedi esențiale în asigurarea unei tranziții fără sincope majore către sursele regenerabile de energie, iar Eaton a făcut pași importanți în această direcție în ultimii ani, oferind partenerilor săi soluții pentru integrarea tehnologiilor avansate atât în noile proiecte, cât și în cele existente.

Iată principalele tendințe ce ar trebui luate in considerare și de către companiile de pe piața din România, conform unei analize prezentată de Cyrille Brisson, vicepreședinte Vânzări și Marketing EMEA Eaton:

Flexibilitate

Gândirea deschisă și flexibilă este esențială pentru a gestiona eficient tranziția energetică. Implementarea noilor tehnologii, de la sistemele de gestionare a energiei până la stațiile de încărcare pentru mașinile electrice, necesită o abordare inovatoare.

Atât distribuitorii de materiale electrice și echipamente, cât și instalatorii și integratorii de sisteme, vor avea un rol important în asigurarea unei integrări eficiente a acestor tehnologii în clădiri, iar cooperarea în această etapă de tranziție va fi determinantă pentru succes.

Informația este cheia

Trăim în epoca informației, iar accesul rapid la detaliile relevante poate face diferența între un proiect de succes și unul care nu are rezultatele anticipate. De aceea, este nevoie de o schimbare a perspectivei jucătorilor din industrie, care vor trebui să conlucreze pentru a reduce decalajele informaționale.

Pe măsură ce tranziția către sursele alternative de energie accelerează, modificările reglementărilor care guvernează piața se schimbă și ele, de multe ori chiar dramatic, iar companiile trebuie să țină pasul cu ele. În Uniunea Europeană, este în proces de implementare pachetul legislativ Fit-for-55, care vizează o reducere de 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 în paralel cu aplicarea programelor de redresare economică post-COVID. În acest context, proprietarii de clădiri trebuie să găsească rapid soluții pentru a reduce consumul de energie și emisiile, iar sprijinul oferit de producători și comercianți se poate dovedi extrem de valoros.

Integrarea tehnologiilor de reducere a consumului de energie în clădiri va duce la economii semnificative, iar industria electrică joacă un rol esențial în furnizarea de produse și soluții privind inserarea noilor funcționalități, cum ar fi panourile solare, stațiile de încărcare pentru vehiculele electrice sau sistemele de stocare a energiei.

Prosumatorii devin tot mai relevanți

Pe măsură ce consumatorii devin tot mai conștienți de generarea propriei energii, piața românească se adaptează la un nou tip de client – „prosumatorii” – cei care produc și consumă electricitate. Dacă până acum locuințele rezidențiale sau locațiile business-urilor erau consumatori de energie, dezvoltarea și răspândirea soluțiilor de producere a energiei alternative au dus la creșterea numărului prosumatorilor.

Iar pe măsută ce prosumatorii devin tot mai familiari cu metodele de generare a energiei, ei vor fi tot mai dornici să monetizeze electricitatea produsă distribuind-o în rețea și punând la dispoziție capacitatea de stocare, inclusiv bateriile vehiculelor electrice.

Pentru a putea profita de toate aceste resurse, prosumatorii vor avea nevoie de noi produse și servicii. O întreagă gamă de produse, de la dispozitivele de gestionare a energiei la dispozitive de protecție și sisteme de alarmă, vor fi disponibile în piață. Flexibilitatea cererii din partea consumatorilor reprezintă, fără îndoială, o oportunitate uriașă pentru industrie.

Descentralizare

Doar prin stocarea și gestionarea eficientă a energiei regenerabile, aproape de punctul de utilizare, și tranziția efectivă către o rețea integrată putem obține fluxul continuu de energie atât de important în anii ce vor urma.

Eaton a dezvoltat o întreagă strategie, denumită „Buildings as a Grid” – “ Clădirile ca o rețea electrica”, pentru a aduce în același punct nevoile de alimentare ale clădirilor și vehiculelor electrice cu sursele locale de generare de energie. Prin acest tip de abordare, clădirea se transforma într-un punct de distribuție a energiei, pentru a profita de noua schimbare energetică, pentru a gestiona mai ușor infrastructura electrică și a vă pregăti pentru cerințele energetice viitoare. Acest tip de abordare integrată a nevoilor și resurselor, adaptate fiecărei comunități, va defini secolul XXI, precum și produsele și serviciile pe care industria electrică le furnizează clienților.