Ajungem MARI, program național care sprijină 3.000 de copii și tineri din sistemul de protecție, lansează campania „Tu faci cât 10!”, un apel adresat tuturor persoanelor care înregistrează venituri să direcționeze gratuit 3,5% din impozitul pe venit pentru a susține cauzele în care cred.

Potrivit Asociației Lindenfeld, inițiatoare a programului Ajungem MARI, costul mediu pentru a îndeplini nevoile educaționale ale unui copil din sistemul de protecție este de 1.500 lei. Anual, Ajungem MARI oferă acces la educație pentru 3.000 de copii și tineri instituționalizați prin pregătire școlară cu voluntarii, ateliere de dezvoltare personală și consiliere vocațională, excursii și ieșiri, care îi ajută să se integreze în comunitate. În total, suma necesară asociației se ridică la 4.500.000 lei pe an, exceptând costurile pe care le implică programul de psihoterapie, unul din cele mai mari proiecte ale asociației. Costul mediu pentru o ședință de psihoterapie este de 150 de lei, iar majoritatea copiilor din sistemul de protecție au nevoie de psihoterapie pe termen lung.

”Tu faci cât 10! Este apelul nostru către cei peste 1.400 de voluntari ai Ajungem MARI din toată țara și către toți cei care rezonează cu cauza copiilor abandonați. E simplu: dacă un om cu inimă mare convinge 3 prieteni să completeze formularul 230 pentru Ajungem MARI și ei, la rândul lor, conving alți 2 oameni din apropierea lor să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit pentru copiii instituționalizați, ajungem în final la 10 formulare completate. Cu fondurile strânse prin această facilitate, le oferim un viitor mai bun celor peste 3.000 de copii instituționalizați cu care lucrăm săptămânal prin rețeaua noastră de voluntari”, spune Vivianda Nicolae, vicepreședinte Ajungem MARI.

Conform unui sondaj realizat în 2023 de Ajungem MARI în rândul comunității sale, principalele motive pentru care oamenii nu au redirecționat cei 3,5% din impozitul pe venit către un ONG a fost lipsa timpului, procedura aparent prea complicată și lipsa de atașament emoțional față de o anumită cauză.

În ultimii ani statul român a simplificat procedura de redirecționare, astfel încât contribuabilii pot completa acum formularul 230 online, în doar 57 de secunde. Platforma generează automat formularul în format PDF și îl trimite către Ajungem MARI, apoi asociația îl depune la ANAF, fără ca cel care direcționat să mai aibă vreo obligație administrativă.

Anul trecut, Ajungem MARI a reușit să strângă peste 250.000 lei din facilitatea fiscală pusă la dispoziție de autoritățile române. Fondurile adunate au fost alocate proiectelor pe care asociația le derulează de aproape 10 ani pentru copiii din sistemul de protecție: psihoterapie, logopedie, ieșiri și excursii educative, consiliere vocațională și tabere de dezvoltare personală pentru a face față provocărilor când părăsesc sistemul de protecție.

În prezent sunt înscriși 45.000 de copii în sistemul de protecție, cărora li se adaugă în fiecare an alți 9.000 de copiii care intră în sistem ca urmare a abandonului, abuzurilor sau tragediilor care le lovesc familiile.

Formularul 230 poate fi completat de toate persoanele care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, din pensii, activități independente/agricole, venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau din cedarea folosinței bunurilor. Termenul limită pentru completarea formularului este 15 mai 2024.