Proiectul „Plan de Viață”, susținut de către AFI Europe Romania și implementat de Asociația The Social Incubator și-a propus să îi sprijine pe tinerii instituționalizați care ies de sub tutela statului și să îi ajute să facă primii pași către o viață independentă, devenind astfel membri activi în societate.

Tinerii care părăsesc centrele de plasament la vârsta majoratului sunt de cele mai multe ori marginalizați și stigmatizați, nu au unde să se ducă și nici nu își pot găsi un loc de muncă. În fiecare an, aproximativ 3.500 de tineri instituționalizați ies de sub tutela statului la 18 ani și nu au resursele necesare pentru a face față unei vieți independente. Fără sprijin, ei riscă să ajungă pe stradă și să devină victime ale violenței, ale traficului de persoane sau de droguri.

AFI Europe România și-a propus încă din 2020, când a debutat prima ediție a programului “Plan de Viață”, să le ofere tinerilor care  părăsesc sistemul la 18 ani o șansa să își îndeplinească visurile, să ducă o viață independentă și să aibă încredere în forțele proprii.

În cele trei ediții ale programului Plan de Viață, 45 de tineri din întreaga țară au primit câte o șansă la un viitor mai bun. În cadrul programului, tinerii  au beneficiat de o locuință și consiliere personală și profesională.  Au fost identificate oportunități de angajare și 43 de tineri și-au găsit astfel un drum în carieră și sunt, în prezent, angajați legal.

Dacă la începutul proiectului, nevoile adolescenților erau unele de bază – locuință, hrană, îmbrăcăminte, pe parcurs beneficiarii Plan de Viață s-au putut concentra pe educație și, astfel, 20 de tineri și-au continuat sau și-au reluat studiile.

Tot ca parte a programului, tinerii au primit consiliere psihologică și au avut acces la ateliere specializate pe diferite subiecte educaționale, dar și la diverse cursuri de specializare, în funcție de preferințele fiecăruia.  Au fost organizate în total peste 1500 de sesiuni individuale (consiliere vocațională, psihologică, susținere emoțională, educație financiară etc.), peste 70 de ateliere și 30 de vizite exploratorii.

Un studiu de evaluare a proiectului, realizat de specialiștii The Social Incubator, arată că deși tinerii au progresat și au dobândit abilitățile necesare pentru a se descurca singuri, perioada după încheierea proiectului nu este însă fără riscuri. Experții subliniază că proiectul a asigurat startul unei vieți independente, însă procesul de învățare și de adaptare este unul de lungă durată. De aceea, intervenția Asociației nu se oprește odată cu încheierea proiectului, iar perioada de monitorizare după ce tinerii ies din program este foarte importantă.

Prin susținerea acestei cauze, cea a adolescenților defavorizați, nu doar ne-am promis sprijinul financiar, ci ne-am dedicat și timpul, expertiza și resursele pentru a crea un impact de durată. Trăim vremuri provocatoare și fiecare dintre noi poate deveni un agent al schimbării în bine. Împreună, putem să fim catalizatorii schimbării și să construim o lume în care să predomine compasiunea, egalitatea și oportunitățile. Oricine poate sprijin un vis și poate face o diferență”, a declarat Doron Klein, CEO AFI Europe România.