Peste cinci din zece fete de liceu și patru din zece băieți cunosc adolescente din anturajul lor sau persoane apropiate care au fost victime ale unor abuzuri, conform celui mai recent sondaj al fundației World Vision România. Peste 50% dintre băieții de liceu care au răspuns sondajului rezonează cu mișcarea feministă într-o mare măsură (57%), iar 56% dintre ei se consideră aliați ai fetelor care au trecut prin situații de abuz.

În data de 25 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, World Vision România a publicat un sondaj pe tema violenței împotriva adolescentelor, care prezintă abordarea în oglindă cu privire la percepția fetelor și băieților despre violența și comportamentele abuzive asupra femeilor.

Dintre cei peste 360 de liceeni care au răspuns întrebărilor sondajului, 33% dintre fetele chestionate au afirmat că cel mai des tinerele din anturajul lor primesc întrebări cu conotații sexuale sau glume, opinie împărtășită și de 32% dintre băieți. Următoarea situație de abuz întâlnită, este răspândirea de zvonuri despre cineva pentru a-i afecta reputația, urmată de privirile insistente (9% dintre fete cunosc astfel de situații, respectiv 11% dintre băieți) sau cererea/distribuirea de fotografii în ipostaze intime (7% dintre fete au cunoștință de astfel de cazuri, respectiv 6% dintre băieți).

Peste 75% dintre respondenții băieți de liceu au auzit despre mișcarea feministă, 64% cred că înseamnă egalitatea între femei și bărbați în drepturi și oportunități, iar 26% cred că este un concept care susține doar drepturile femeilor. Aproximativ 57% dintre băieți rezonează cu mișcarea feministă.

Întrebați dacă se consideră aliați ai fetelor care au trecut prin situații de abuz, 56% dintre băieți au răspuns DA, însă doar 8% dintre aceștia ar încerca să le protejeze de persoana agresivă. Aproape șase din zece băieți le-ar asculta pe victime și le-ar oferi sprijin emoțional, iar 13% le-ar încuraja să ceară ajutor de la specialiști (consilier, psiholog). De cealaltă parte, 42% dintre fete cred că băieții se consideră un aliat pentru fetele victime ale abuzului, iar 30% dintre cele care consideră acest lucru, cred că băieții le-ar proteja de persoana agresivă.

Faptul că în continuare tinerele din România sunt într-o proporție atât de mare victime ale diverselor forme de abuz ne arată cât de multe mai avem de făcut pentru a le proteja. Educarea și schimbarea mentalităților este esențială: atât adolescenții, cât și adulții trebuie să cunoască în primul rând formele de abuz pentru a-l putea recunoaște la timp. Este încurajator faptul că atât băieții susțin drepturile femeilor și se consideră aliați ai acestora, dar, în egală măsură, trebuie să îi încurajăm să se implice și mai activ în prevenirea fenomenului. Este foarte important să avem campanii de conștientizare care să se adreseze atât fetelor, cât și băieților. Astăzi ne uităm la violența asupra fetelor, dar nu ignorăm nici formele de abuz care vizează băieții, atât fizic, verbal, cât și emoțional. Programele World Vision România adresate adolescenților abordează toate formele de abuz și educă tinerii pe aceste teme. Considerăm educația asupra abuzului esențială, iar școala, familia și media – fie că vorbim de cea digitală sau tradițională – trebuie să lucreze împreună pentru a reuși să ofere tinerilor toate perspectivele de care au nevoie!”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Tinerii se informează despre fenomenul de abuz în special de pe rețelele sociale (83% din fete și 89% dintre băieți) și de la TV (54% dintre fete și 52% dintre băieți). O diferență semnificativă între băieți și fete apare când vine vorba despre informarea prin intermediul influencerilor pe acest subiect: mai puțin de un sfert dintre tinerele adolescente au afirmat că se informează despre abuz cu ajutorul influencerilor, în schimb 82% dintre băieți află noțiuni de la aceștia pe subiectul abuz.

Atât fetele cât și băieții consideră că nu sunt suficiente campanii și informări despre comportamentele abuzive, iar majoritatea fetelor (62%) susțin că informările vizează mai mult fetele, opinie împărtășită și de 42% dintre băieți.