În perioada 28-29 octombrie, a avut loc la Budapesta reuniunea ministerială a Grupului de lucru la Nivel Înalt dedicat Conectivității energetice în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC – Central and South-Eastern Europe Energy Connectivity). Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană, în cooperare cu Președinția Maghiară a Consiliului Uniunii Europene. În cursul reuniunii, participanții au adoptat concluzii și planuri de acțiune referitoare la electricitate, energie regenerabilă și gaze.
Cu această ocazie, miniștrii europeni ai energiei au vizitat fabrica de hidrogen verde de la Rafinăria Dunărea a Grupului MOL din Százhalombatta și au discutat despre potențialul atras de utilizarea hidrogenului verde. Fabrica are cea mai mare capacitate de producție de hidrogen verde din Europa Centrală și de Est și a devenit operațională recent.
”Ne bucurăm să putem împărtăși din experiența și cunoștințele acumulate până în prezent în producția de hidrogen verde cu alte țări din grupul CESEC. Credem că hidrogenul verde poate juca un rol important în procesul de înverzire a activităților industriale și a sectorului mobilității. Fabrica Grupului MOL din Százhalombatta, alături de facilități similare pe care le planificăm în regiune, reprezintă doar un prim pas în această direcție”, a declarat György Bacsa, Director General al MOL Ungaria.
Inaugurată în aprilie 2024, fabrica de hidrogen verde a Grupului MOL, cu o capacitate de 10 megawați, a început producția la sfârșitul verii. Instalația utilizează energie electrică din surse regenerabile pentru a descompune apa în hidrogen și oxigen și produce anual 1.600 de tone de hidrogen verde curat, neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, care este utilizat pentru producerea de combustibil. Conform planurilor Grupului MOL, în curând acesta va putea fi utilizat direct și în sectorul transporturilor. În timpul procesului, nu sunt generate subproduse poluante, ci, de fapt, instalația produce 8-9 tone de oxigen pur per tona de hidrogen. Datorită acestei instalații, se va reduce amprenta de carbon a rafinăriei Dunărea cu peste 25.000 de tone de dioxid de carbon pe an, o cantitate comparabilă cu emisiilor anuale de dioxid de carbon generate de aproximativ 5.400 de autovehicule obișnuite.
Grupul de Nivel Înalt CESEC, înființat în 2015, coordonează eforturile de facilitare a proiectelor de infrastructură energetică în Europa Centrală și de Sud-Est, contribuind la accelerarea integrării pieței, utilizării energiei regenerabile și integrării hidrogenului și biometanului în rețelele din regiune. Alături de state membre ale Uniunii Europene, inițiativa include și alte opt țări partenere din Comunitatea Energetică.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate