World Vision România atrage atenția că România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata tinerilor cu studii superioare. Conform unui raport Eurostat, doar 23% dintre tinerii din România care se încadrează în intervalul de vârstă 25-34 de ani au absolvit o formă de învățământ superior, situându-se la aproape jumătatea mediei europene.

Într-un context în care România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul tinerilor cu studii superioare, conform datelor Eurostat din 2023, programul nostru, Vreau la facultate, are drept scop facilitarea accesului la studii universitare pentru tinerii din medii vulnerabile, ajutându-i totodată să dezvolte abilitățile necesare pentru a se adapta la cerințele și standardele ridicate specifice mediului academic. Studiul realizat de World Vision România arată că studenții din program se evaluează ca având o stimă de sine crescută și abilități de gestionare a emoțiilor, aspecte fundamentale pentru succesul în învățământul superior, dar și în mediul profesional. Construirea de punți între universitate și comunitățile vulnerabile este importantă pentru a asigura o educație de calitate. Colaborarea noastră cu Universitatea Babeș-Bolyai rămâne un pilon esențial în acest demers, contribuind la creșterea calității educației și la asigurarea unei șanse egale pentru toți tinerii”, a declarat Mihaela Nabar, director executiv al Fundației World Vision România.

Proiectul „Vreau la facultate” a fost demarat de World Vision România în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai în luna martie 2023, având ca scop oferirea unui pachet educațional complex pentru studenți. Necesitatea proiectului “Vreau la facultate” a venit ca răspuns la nevoia absolvenților de liceu din mediul rural de a fi sprijiniți în continuare la universitate, întrucât tinerii se confruntă cu dificultăți în privința cheltuielilor legate de transport, materiale educaționale, îmbrăcăminte și alimente.

Beneficiarii programului „Vreau la facultate” sunt studenți din mediul rural și periurban, înscriși în anul II, ciclul de studii universitare de licență la Universitatea Babeș-Bolyai, selectaţi pe baza unor criterii de vulnerabilitate. Principalele criterii de selecţie sunt reprezentate de venitul scăzut per familie, domiciliul în mediul rural, înscrierea în anul universitar 2023-2024 la Universitatea Babeș-Bolyai şi deschiderea studentului și a familiei în vederea participării la activitățile de educație non-formală organizate în cadrul programului.

Mă bucură mult faptul că Universitatea Babeș-Bolyai este partener în acest proiect complex, care oferă suport atât în plan financiar cât și pentru dezvoltarea competențelor personale și menținerea motivației pentru a învăța studenților din mediul rural. Cred că este esențial să monitorizăm constant toate dimensiunile procesului educațional și, acolo unde este necesar, să oferim suportul adecvat, lucru pe care îl facem de multe ori prin resurse proprii”, a declarat prof. univ. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Companiile și donatorii individuali care doresc să sprijine studenții din medii defavorizate pentru a termina facultatea o pot face prin donații la adresa worldvision.ro/implica-te/campanii/vreau-la-facultate.