A2A, grup italian activ în sectorul energiei, apei și mediului, a semnat un Acord Virtual de Achiziție de Energie (VPPA) pe 7 ani cu Rezolv Energy, producător independent de energie susținut de Actis. Acordul prevede achiziționarea a 150 GWh pe an de energie regenerabilă, care va fi generată de parcul eolian VIFOR, dezvoltat de Rezolv în județul Buzău.

Acesta este al șaselea VPPA pe care Rezolv l-a semnat începând cu luna iunie. Cumulate, VPPA-urile încheiate de Rezolv echivalează acum cu 460 GWh pe an – o capacitate PPA mai mare decât a obținut orice alt dezvoltator în Europa de Sud-Est.

Potrivit estimărilor, VIFOR va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, odată ce va fi operațional. Faza 1 a proiectului prevede instalarea unei capacități de 192MW, fiind planificată o extindere până la 461MW în Faza 2.

Acordurile Virtuale de Achiziție de Energie sunt încă un concept relativ nou în Europa de Sud-Est, dar devin din ce în ce mai importante în facilitarea tranziției energetice. În acest caz, putem contribui simultan la obiectivele de decarbonizare și de asemenea ajutăm România să-și atingă țintele climatice. Este o situație de tip win-win”, a declarat Alastair Hammond, CEO Rezolv Energy.

Contextul favorabil din jurul parcului eolian VIFOR al Rezolv din România continuă cu semnarea unui nou VPPA. Asta demonstrează din nou cererea puternică de energie regenerabilă curată care există pe piața de Comercial & Industrial, pe măsură ce companiile caută să se decarbonizeze și să își atingă obiectivele de <<net zero>>. Felicitări echipei Rezolv pentru finalizarea acestor acorduri și pentru continuarea dezvoltării proiectelor sale”, a declarat Jaroslava Korpanec, Partener și Director pentru Infrastructura Energetică în Europa Centrală și de Est la Actis.

Rezolv Energy a fost lansat acum 18 luni de Actis, un investitor global de top în infrastructura durabilă și deja are peste 2GW de energie curată pregătiți pentru construcție în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian VIFOR, proiectele includ Dama Solar în vestul României, care, cu 1044MW, va fi cea mai mare centrală solară din Europa odată ce va fi construită, parcurile eoliene Dunărea Est & Vest de 600MW în județul Constanța din România și St. George, un proiect solar de 229MW în nord-estul Bulgariei.