Cu ocazia Zilei internaționale a jocului, celebrată începând de anul acesta pe data de 11 iunie, UNICEF atrage atenția că, potrivit noilor estimări ale organizației, aproape 400 de milioane de copii cu vârsta mai mică de cinci ani sunt supuși în mod regulat agresiunilor psihologice sau pedepselor fizice acasă. Dintre aceștia, aproximativ 330 de milioane sunt pedepsiți prin mijloace fizice.

Atunci când copiii sunt supuși la abuzuri fizice sau verbale acasă sau când sunt privați de îngrijire socială și emoțională din partea celor dragi, pot apărea complexe care le vor submina încrederea în sine și dezvoltarea. Educația parentală plină de afecțiune și de joc poate aduce bucurie și, de asemenea, îi poate ajuta pe copii să se simtă în siguranță, să învețe, să dezvolte abilități și să cunoască lumea din jurul lor”, a declarat Catherine Russell, directoarea executivă a UNICEF.

Din ce în ce mai multe țări interzic pedepsele fizice împotriva copiilor. Mai mult de jumătate din cele 66 de țări care au interzis această practică au adoptat legislația în ultimii 15 ani, dar acest lucru lasă încă aproximativ o jumătate de miliard de copii cu vârsta sub cinci ani fără o protecție juridică adecvată.

La nivel mondial, normele sociale nocive care stau la baza metodelor violente de creștere a copiilor persistă, potrivit datelor UNICEF, una din patru mame și îngrijitori primari considerând că pedeapsa fizică este necesară pentru a crește și a educa copiii în mod corespunzător.

Noile estimări mai arată că aproximativ patru din zece copii cu vârste cuprinse între doi și patru ani nu beneficiază de suficientă interacțiune sau stimulare acasă, ceea ce înseamnă că aceștia se pot confrunta cu neglijență afectivă și cu un sentiment de indiferență, nesiguranță și probleme de comportament care pot persista până la vârsta adultă. În același timp, un copil din zece nu are parte de activități cu cei care îi îngrijesc care sunt esențiale pentru promovarea dezvoltării cognitive, sociale și emoționale, cum ar fi cititul, povestitul, cântatul și desenatul.

Pentru a se asigura că fiecare copil crește simțindu-se în siguranță, UNICEF face apel la guverne să își consolideze eforturile și investițiile în ceea ce privește protecția copiilor, sprijinul acordat părinților și extinderea accesului la spații de învățare și de joacă pentru copii.

Cu ocazia primei Zile internaționale a jocului, trebuie să ne unim eforturile și să ne angajăm din nou să punem capăt violenței împotriva copiilor, promovând o îngrijire pozitivă, atentă și bazată pe joc”, a adăugat Russell.