Energy Policy Group (EPG) a organizat marți o conferință aniversară pentru a marca un deceniu de activitate. Conferința intitulată EPG la 10 ani: The Clean Energy Transition in Romania and the Southeast European Region a reunit experți de top din domeniul energetic, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta despre provocările și oportunitățile tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon.
Conferința a oferit o platformă de reflecție asupra progreselor realizate în ultimii zece ani și de explorare a provocărilor și oportunităților viitoare. Evenimentul a inclus o serie de paneluri de discuții cu experți, care au abordat teme cruciale precum:
- Prioritățile cooperării regionale în timpul tranziției energetice și sub stres geopolitic;
- Evoluția sectorului energetic din ultimul deceniu, identificând direcțiile de dezvoltare viitoare;
- Provocările și oportunitățile pentru tranziție până în 2030;
- Economia europeană post-2035 în contextul tranziției energetice.
Dialog la nivel înalt privind cooperarea regională
„Conferința aniversară EPG la 10 ani a fost o excelentă ocazie de a discuta realizările sectorului energetic românesc din ultimii 10 ani, de a evalua progresul către țintele anului 2030 în tranziția energetică și de a înțelege tendințele europene și globale pentru 2035 și după aceea. Garnitura de paneliști a fost de elită, iar conversația de înalt nivel din deschidere, care i-a adus laolaltă pe Sebastian Burduja, ministrul energiei, Carolina Novac, secretar de stat în ministerul energiei din Republica Moldova, Matthew Baldwin, director general adjunct în DG Energy și Julian Popov, fost ministru al mediului în Bulgaria, a rezumat nu doar prioritățile naționale, ci și importanța cooperării în marile proiecte energetice ale regiunii sud-est europene. Le suntem extrem de recunoscători pentru participare”, a transmis Radu Dudău, președintele EPG.
După dialogul de nivel înalt, conferința a continuat cu:
- Provocările și oportunitățile de tranziție până în 2030. Panelul a inclus intervenții de la Cristina Prună, vicepreședintele Comisiei pentru Industrie și Servicii, Camera Deputaților, Alina Popa, director financiar și membru al Consiliului de Administrație la OMV Petrom, Adrian Dugulan, CEO al PPC Renewables România și Daniela Daraban, director executiv ACUE.
- Bilanțul sectorului energetic din ultimii 10 ani și direcții de dezvoltare viitoare. Această sesiune i-a adus împreună pe Mara Roman, șefa interimară a Reprezentanței Comisiei Europene în România, Matthias Buck, director Europa, Agora Energiewende, și Lee Beck, director pentru Europa și Orientul Mijlociu, Clean Air Task Force, într-un dialog moderat de Luciana Miu, directoarea departamentului Clean Economy din EPG.
- Economia europeană după 2035.
„Rolul unui think-tank este nu doar de a oferi soluții pentru problemele actuale, dar și de a prezenta viziuni informate și bazate pe date despre viitor. Așadar, m-am bucurat să avem o discuție extrem de interesantă despre economia europeană după 2030. Alexandra Bocșe, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, ne-a vorbit despre capacitatea instituțională a României de a implementa politici climatice, dar și despre rolul economiei românești într-o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră. Jozsef Feiler, director pentru Europa de sud-est la European Climate Foundation ne-a oferit o perspectivă încurajatoare despre decarbonizarea sectorului energetic în regiune, în special în România. Christian Egenhofer, asociat la European University Institute și Centre for European Policy Studies, ne-a oferit o perspectivă inovativă despre tranziție în regiunea Balcanilor de vest și despre viitorul politicii industriale. Nu în ultimul rând, Milan Elkerbout, cercetător în cadrul Resources for the Future (SUA), a prezentat o imagine mai largă a eforturilor climatice și manufacturare a tehnologiilor curate la nivel global și viziunea sa despre rolul Europei în această transformare. în cadrul căruia Mihnea Cătuți, șeful nostru de cercetare, a fost însoțit de Alexandra Bocșe, consilier de stat pentru climă și sustenabilitate, Administrația Prezidențială a României, Christian Egenhofer, Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS) & Institutul Universitar European (EUI), Jozsef Feiler, director pentru Europa de Sud-Est, Fundația Europeană pentru Climă (ECF) și Milan Elkerbout, bursier internațional pentru politica climatică, Resources for the Future” a declarat Mihnea Cătuți, director de cercetare, EPG.
Un deceniu de advocacy pentru o energie curată
În ultimii zece ani, EPG a avut un rol esențial în promovarea politicilor climatice ambițioase și a investițiilor în energie curată în România și regiunea Europei Centrale și de Est. Think-tank-ul a realizat numeroase studii și analize care au informat factorii de decizie politică și au contribuit la elaborarea strategiilor naționale și regionale de decarbonizare. EPG a facilitat, de asemenea, dialogul și cooperarea între diverse părți interesate din sectorul energetic, contribuind la construirea consensului asupra necesității unei tranziții energetice juste și durabile.
articole recomandate