Companii precum Volvo și Microsoft au semnat angajamente pentru produse cu emisii reduse de carbon ce vor reprezenta o cerere anuală de 16 miliarde de dolari pentru tehnologiile climatice emergente, până în 2030, accelerând, astfel, decarbonizarea sectoarelor cu emisii mari
Își poate găsi o criză globală generată de schimbările climatice rezolvarea într-o mână de parteneriate în mediul enterprise care susțin inovația?
O organizație relativ nouă vine cu o abordare, cel puțin la prima vedere, inovatoare pentru participarea corporativă în atenuarea impactului climatic. Coaliția First Movers (FMC), la care au aderat peste 95 de companii lider în domeniile lor, pune în discuție situații și își propune să implementeze soluții pentru a stimula investiții semnificative noi în inovația sustenabilă. Liderii lumii de afaceri își propun să acceseze împreună instrumentele oferite de tehnologie pentru a reduce emisiile și pentru a construi o economie a viitorului mai puternică și mai incluzivă.
FMC este o inițiativă globală de valorificare a puterii de cumpărare și a lanțurilor de aprovizionare pentru a crea piețe timpurii pentru tehnologii inovatoare de energie curată. Coaliția a fost lansată în cadrul COP26, în 2021, de Forumul Economic Mondial și fostul emisar special al preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă, John Kerry. La lansare, Coaliția a avut peste 30 de membri fondatori, numărul acestora depășind 95 în prezent.
FMC se concentrează pe decarbonizarea sectoarelor cu emisii mari din lume – oțel, aluminiu, ciment, transport maritim, aviație și transport rutier – unde decarbonizarea este esențială. Se estimează că 50% din reducerile necesare pentru emisiile nete zero până în 2050 trebuie să provină din tehnologii care nu sunt încă disponibile la scară – tehnologii precum hidrogenul pentru producerea de oțel cu emisii scăzute, combustibil durabil pentru aviație sau tehnologii de captare și stocare a carbonului care captează reziduurile.
În acest an, Coaliția a intrat într-o nouă etapă, în care membrii trec de la angajament la acțiune: semnarea acordurilor de preluare, creșterea cererii pentru produse cu emisii reduse de carbon la inițiative globale de decarbonizare și colaborarea cu parteneri globali pentru a promova tehnologiile climatice emergente.
Până în 2030, aceste angajamente vor reprezenta o cerere anuală de 16 miliarde de dolari pentru tehnologiile climatice emergente și 31 de milioane de tone (Mt) CO2e în reduceri anuale de emisii, potrivit World Economic Forum.
„Pentru ca inovația și investitorii să își joace rolul în abordarea crizei climatice, este nevoie de o cerere concretă pentru tehnologii curate. Facem un apel către toți cei care cumpără bunuri și servicii din sectoarele cu emisii mari să colaboreze cu noi și să se angajeze în această inițiativă vitală pentru a ajuta la limitarea încălzirii la 1,5 °C”, spune Børge Brende, președintele Forumului Economic Mondial.
Membrii au făcut progrese semnificative în ceea ce privește angajamentele, oferind investiții directe în tehnologiile climatice și achiziții tangibile. Începând cu COP28, membrii coaliției au semnat 94 de acorduri de preluare pentru a cumpăra tehnologii climatice emergente de la furnizori calificați.
Volvo, membru fondator al FMC, a încheiat un acord cu Holcim pentru cea mai mare comandă comercială de camioane electrice. Astfel, până în 2030, Holcim, cel mai mare furnizor de soluții de construcții din lume, va pune în funcțiune 1.000 de camioane cu emisii zero de la Volvo, înlocuind 1.000 de camioane diesel.
Pe de altă parte, Microsoft a semnat un acord de preluare cu Ørsted pentru a cumpăra aproximativ 2,7 milioane de tone de credite CDR (în sectorul de eliminare a dioxidului de carbon) durabile pe o perioadă de 11 ani, reprezentând una dintre cele mai mari tranzacții de preluare CDR în funcție de volum până în prezent.
Și Delta (operator aerian), Bank of America și Ecolab (oferă soluții și servicii în domeniul apei, igienei și de prevenire a infecțiilor) și-au unit forțele cu Xcel Energy (furnizor de energie electrică și gaze naturale) și Greater MSP (un parteneriat de dezvoltare economică în Minnesota, SUA) pentru a înființa Minnesota SAF Hub, primul hub de combustibil pentru aviație durabil (SAF) la scară largă din SUA. SAF este cea mai promițătoare pârghie cunoscută astăzi pentru decarbonizarea aviației, iar emisiile de gaze cu efect de seră pe durata de viață de la SAF pot fi cu până la 80% mai mici decât combustibilul tradițional pentru avioane.
De ce avem nevoie de proiecte precum FMC?
Multe corporații au înțeles că trebuie să atenueze impactul de-a lungul lanțurilor lor valorice — și să devină parte a unui ecosistem mai larg care urmărește să aducă utilizarea tehnologiilor verzi la scară largp. Dar companiile care vizează sustenabilitatea lanțului lor de aprovizionare și logistică găsesc prea puțini parteneri dispuși să preia riscul investițiilor pe termen lung în soluții care ar putea avea un impact real și accelereat în decarbonizare.
În acest context, FMC și-a propus să contribuie la rezolvarea acestei situații invitând companii mari cu o mentalitate sustenabilă să vorbească și să investească în proiecte specifice de reducere a emisiilor în industriile în care activează. Și în consecință să încurajeze prin exemplul propriu mediul global de afaceri să considere și să identifice nevoile de sustenabilitate pe termen lung ale fiecărei companii și să bugeteze investițiile corespunzătoare pe termen lung. Coaliția speră că organizațiile mai mari se vor concentra pe recrutarea de noi companii și parteneriate guvernamentale.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate