Alliance for CEO Climate Leaders, o comunitate facilitată de Forumul Economic Mondial, care se angajează să accelereze tranziția net-zero, a lansat un nou raport în care solicită întreprinderilor și guvernelor să treacă de la acțiuni incrementale la cele sistemice pentru a îndeplini obiectivele climatice. Raportul, Bold Measures to Close the Climate Action Gap: A Call for Systemic Change by Governments and Corporations, a fost publicat în parteneriat cu Boston Consulting Group (BCG) și completează raportul Starea acțiunii climatice lansat înainte de conferința COP28 privind schimbările climatice.
Conform raportului, în timp ce acțiunile individuale privind clima au crescut, în mod colectiv, suma nu este suficientă pentru a atinge nivelul necesar de schimbare sistemică. Există un decalaj de peste 600 de gigatone între ținta declarată și politica națională de reducere a emisiilor care trebuie să fie eliminat pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C. Ca atare, este nevoie de o activitate guvernamentală mai puternică.
Analizând datele CDP pentru cele mai mari 1.000 de companii la nivel global, probabil că peste 10% din emisiile globale sunt în lanțurile de aprovizionare ale acelor companii, ceea ce arată impactul dramatic asupra sistemelor pe care l-ar putea avea cele mai mari companii din lume.
„Primul bilanț global al ONU și prima parte a acestui raport au evidențiat un decalaj mare în ceea ce privește acțiunile climatice pe care nu suntem pe cale să îl închidem”, a declarat Pim Valdre, șeful Inițiativelor privind ambiția climatică la Forumul Economic Mondial. „Trebuie să trecem de urgență în modul de realizare, concentrându-ne pe acțiuni imediate cu impact semnificativ. Activarea acestor acțiuni necesită o colaborare public-privată pentru a conduce politicile, tehnologiile și soluțiile financiare adecvate pentru a realiza o transformare la nivelul întregului sistem.”
În timp ce COP28 a arătat noi pași de impact, cum ar fi acordurile globale de triplare a energiei regenerabile și de dublare a eficienței energetice până în 2030, este nevoie de mai mult pentru a-și îndeplini angajamentele, concluzionează raportul.
Alliance of CEO Climate Leaders, care constă din peste 120 de companii de top din diverse sectoare industriale și regiuni, reprezentând peste 4 trilioane de dolari în venituri totale și 12 milioane de angajați, a cerut factorilor de decizie de la conferința internațională privind schimbările climatice să treacă de la un nivel incremental la acțiuni care pot transforma sistemele.
„În timp ce COP28 a ajuns la progrese foarte bune și multe companii au început deja inițiative privind clima, suma părților este încă insuficientă. Companiile rămân constrânse de obstacole precum costurile ridicate și ratele dobânzilor, disponibilitatea scăzută a clienților de a plăti sau lipsa permiselor și a reglementărilor de sprijin”, a declarat Rich Lesser, președinte global al Boston Consulting Group și consilier șef al Alianței CEO Climate. „Acest raport aduce răspunsuri la aceste obstacole, cu exemple de acțiuni practice care pot transforma sistemele din interior. Dacă toți liderii guvernamentali și corporativi încep să acționeze împreună, vom intra pe un drum care va duce către impactul de care avem nevoie.”
Măsuri pentru sectorul privat
Companiile pot și ar trebui să genereze un impact sistemic dincolo de inițiativele lor interne. Raportul evidențiază cinci acțiuni cu potențial de impact semnificativ:
- Accelerarea decarbonizării furnizorilor: conform datelor CDP, probabil peste 10% din emisiile globale sunt în lanțurile de aprovizionare ale celor mai mari 1.000 de companii la nivel global.
- Oferirea clienților posibilitatea de a face alegeri mai ecologice: reducerea primelor 50% din emisiile multor produse poate fi realizată cu un impact asupra prețului final de sub 1%.
- Realizarea schimbărilor împreună cu colegii din industria, în special în „punctele de criză” ale lanțului de aprovizionare: 10 jucători sau mai puțin controlează mai mult de 40% din multe piețe cheie.
- Parteneriate intersectoriale, în special în grupuri de cumpărare la scară largă: mobilizarea a mai puțin de 10% din Capex și achiziții ale celor mai mari 1.000 de companii ar putea reduce decalajul de finanțare pentru schimbările climatice.
- Susținerea politicilor mai îndrăznețe: conform InfluenceMap, susținerea a 95% dintre companiile globale fie este în prezent fie nealiniată cu obiectivele Parisului, fie trimite semnale mixte.
Măsuri guvernamentale
Guvernele au o mare responsabilitate de a implementa soluții de atenuare într-un mod just și acceptabil din punct de vedere social. Raportul evidențiază cinci priorități care pot ajuta la reducerea decalajului de emisii de peste 600 de gigatone:
- Impulsionarea obiectivelor net zero până în 2050 sau mai devreme, ca și a obiectivelor pe termen scurt și a sprijinului financiar și tehnic de la țările cu venituri mai mari către țările cu venituri mai mici.
- Stabilirea unui preț material pentru emisiile de carbon.
- Dublarea finanțării și a stimulentelor și implementarea de achiziții publice ecologice.
- Îndepărtarea obstacolelor, cum ar fi perioada de timp alocată, blocajele lanțului de aprovizionare, lacunele de competențe și neîncrederea socială.
- Dacă progresul rămâne prea lent, luați în considerare măsuri mai drastice, cum ar fi interzicerea strictă a echipamentelor poluatoare.
Modul de realizare a acestor acțiuni și a altor acțiuni critice pentru tranziția net-zero va fi discutat de liderii de afaceri în cadrul unei reuniuni a Alianței liderilor CEO în domeniul climatului în timpul Reuniunii anuale 2024 a Forumului Economic Mondial.
articole recomandate