Astăzi, la nivel global, asistăm la ascensiunea poziției de Chief Sustainability Officer. Potrivit unui studiu recent LinkedIn Jobs, managerul de sustenabilitate a ocupat locul 2 în topul rolurilor cu cea mai rapidă ascensiune în UK, fiind de asemenea în fruntea clasamentelor și în țări precum Australia, Brazilia, Franța, Germania, India, Arabia Saudită și Statele Unite. Această evoluție confirmă accentul tot mai mare pe care companiile din toate sectoarele îl acordă acestui rol.

În urmă cu doi ani, Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a lansat SustainAbility School, program de educare în management sustenabil, dezvoltat cu sprijinul companiei Coca-Cola HBC România. Programul este dedicat exclusiv angajaților care fac parte din companiile și ONG-urile membre în comunitatea ASR și a fost creat pornind de la o realitate: nu aveam o școală de sustenabilitate în România, de aici și nevoia facilitării unui context structurat de învățare, unde managerii din companii, să descopere acele informații relevante, care să îi ghideze în a face tranziția de la business as usual la business sustenabil.

Sustenabilitatea este astăzi, încă, din nefericire, preocuparea unei minorități din mediul de business local. Suntem încă departe în a avea departamente de sustenabilitate solide în România, dar vom ajunge acolo, este doar o chestiune de timp, întreaga lume merge în această direcție. Aici intervenim noi la ASR, prin programul SustainAbility School, care își propune să sprijine profesioniștii din domeniul sustenabilității să înțeleagă conceptele cheie, să facă legătura între noțiuni și instrumente, dar mai ales, să obțină claritatea necesară pentru a naviga prin noianul de noutăți din domeniul sustenabilității și a traduce teoria în practică”, a declarat Dragoș Tuță, Președinte și Fondator, Ambasada Sustenabilității în România.

Pe parcursul celor doi ani de derulare a programului, peste 2200 de participanți au fost prezenți la cele 71 de webinarii live, susținute de 79 de mentori (dintre care 28 specialiști străini), iar cele 107 ore de școlarizare, sunt disponibile la un click distanță, într-o platformă de e-learning, pentru o experiență facilă de tip self-paced learning.

 

Premianții SustainAbility School 2023 sunt:

Adina Feclist, Sustainability Leader, Schneider Electric România
Ramona Vieru, CSR & Communication Specialist, Lidl România
Maria Fășie, Marketing & Communication Manager, Pet Star Recycling SRL
Cristina Hanganu, Head of Communication & CSR, Lidl România (2016-2023)
Adelina Vlădescu, Sustainability Reporting Analyst, The CSR Agency
Alina Trufaș, Sustainability Manager, METRO România
Magdalena Caramilea, Sustainability Director, Autonom Group
Alexandra Constandache, PR Manager România & Bulgaria, FlixBus
Cristina Răchileanu, Commercial Contract Manager, Endava România
Natalia Ciobanu, Group Environmental Manager, Endava România
Miana Florian, Sustainability Officer, RebelDot
Adina Tudor, External Communication Manager, Coca-Cola HBC
Maria Koreck, Președinte, Asociația Divers
Ema Cumpătă, Communication and Marketing Manager, Organizația ECOTIC
Simona Paraschiv, Președinte, Asociația InspirAction
Alina Liciu, Managing Partner, The Azores Sustainability & CSR Services
Teia Ciulacu, Președinte, Viitor Plus
Compania cu cei mai mulți participanți în sesiunile live – Endava
Companiile cu cele mai multe conturi în platforma de e-learning – BRD și ING Bank
Primul cont activat în plaforma de e-learning – Alina Alecu, Senior Consultant, Deloitte România
Cea mai silitoare elevă în platforma de e-learning – Camelia Carmen Frîncu, Asistent Resurse Umane, Toyota Material Handling România