Peste 60 de speakeri români și internaționali, cercetători, antreprenori, inovatori, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai societății civile și lideri din România și Europa au împărtășit soluții pentru un viitor mai verde la Climate Change Summit în fața a peste 1.500 de participanți la Opera Română și alte locații din regiune. În plus, evenimentul transmis live pe platforma parteneră We Don’t Have Time și pe climatechange-summit.org, a înregistrat peste 1,3 milioane de vizualizări, evidențiind interesul global pentru soluțiile climatice discutate.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a transmis un mesaj video, evidențiind că Europa produce acum mai multă energie din surse regenerabile decât din combustibili fosili. Ea a anunțat lansarea unui pact industrial curat, menționând și inițiative de colectare și reîmpădurire din România ca exemple de leadership în tranziția către un viitor sustenabil, printre care Viitor Plus și RetuRO.
”Această inițiativă va aduce investiții în infrastructura curată, va crea locuri de muncă bine plătite și va oferi acces tuturor la energie regenerabilă. Trebuie să creăm condițiile potrivite pentru ca afacerile sustenabile să prospere, atât în orașe, cât și în zonele rurale. Uitați-vă la România, de exemplu, unde economia circulară prinde contur. Datorită proiectului RetuRO SGR, România se mândrește acum cu unul dintre cele mai mari sisteme de returnare a ambalajelor din Europa. În doar nouă luni, au reciclat peste 100.000 de tone de materiale de înaltă calitate”, a spus Ursula von der Leyen.
În competiția Climate Change Summit Awards, cele mai bune și inovatoare soluții propuse de tineri sub 30 de ani au fost premiate, iar cele mai sustenabile IMM-uri și organizații non-guvernamentale din România și Europa Centrală și de Est vor fi incluse într-un raport ce evidențiază inovațiile în abordarea sustenabilității în regiune.
Climate Change Summit a continuat și pe 16 și 17 octombrie cu evenimente conexe în peste 30 de locații din țară. S-au organizat tururi ghidate, workshopuri, paneluri, conversații, inclusiv un Climathon în Budapesta.
Printre temele importante abordate în cadrul evenimentelor conexe se numără soluțiile de finanțare verde, transformarea orașelor într-un mod sustenabil, adaptarea politicilor publice la criza climatică, educația pentru sustenabilitate și inovațiile tehnologice menite să reducă amprenta de carbon. De asemenea, au fost organizate sesiuni dedicate industriilor precum agricultura regenerativă, energia regenerabilă și soluții pentru economia circulară.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate