Asociația MaiMultVerde a colectat în doar două săptămâni, cu sprijinul a 70 de voluntari din toată țara, peste 10 tone de deșeuri de pe malurile Dunării. Acțiunea s-a desfășurat în județul Giurgiu, în cele patru tabere de igienizare organizate în proiectul Pentru o Dunăre cu malurile curate.

În cadrul proiectului, asociația va amenaja până la sfârșitul anului primul traseu ecoturistic de natură și agrement din județul Giurgiu, între localitățile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu și Prundu numit Ecoruta Dunăreană, pe o distanță de 44 de km. Cu sprijinul voluntarilor, au fost parcurși aproximativ 25 de kilometri și colectați peste 2.400 de saci de deșeuri, în vederea pregătirii traseului.

Segmentul propus de Asociația MaiMultVerde pentru Ecoruta Dunăreană oferă posibilitatea explorării zonei atât pe apă cât și pe uscat, prin cicloturism, turism ecvestru, excursii de picior, plimbări cu caiacele, zone de campare, evenimente sportive, educative și culturale.

În momentul de față nu este clar ce autoritate este responsabilă cu salubrizarea malurilor Dunării iar această situație trebuie rezolvată urgent. Salubrizarea apelor și a malurilor trebuie să fie considerată o problemă de interes național și nu lăsată doar în grijă autorităților riverane apelor, care de cele mai multe ori nu au resursele și nici capacitatea să o facă. Lipsa infrastructurii de colectare a deșeurilor, precum și slaba informare a populației cu privire la managementul deșeurilor conduc la depozitarea deșeurilor pe malurile nesupravegheate ale Dunării. Acestea trebuie folosite sustenabil, pentru ecoturism, să aducă beneficii atât comunității locale cât și biodiversității profund afectate de poluarea necontrolată cu deșeuri”, subliniază Loredana Pană, expert advocacy în cadrul proiectului „Pentru o Dunăre cu malurile curate”.