YellowGrid, WiseWatts si Procesio sunt startup-urile de tehnologie care au câștigat CleanTech Corporate Hackathon 2025, primul eveniment dedicat inovatorilor, startup-urilor și scaleup-urilor din Europa de Sud-Est care creează tehnologii și soluții bazate pe Inteligență Artificială pentru sectorul energiei sustenabile.

Evenimentul a fost organizat în perioada 23 – 24 mai de Techcelerator împreună cu ENERGY EXPO, Ascendis, Romanian Tech Startups Association (ROTSA) cu sprijinul Ministerului Energiei și PPC România.

În hackathon s-au înscris 130 de persoane care au creat 30 de soluții, iar 14 echipe cu 15 soluții au ajuns în finală.

YellowGrid, echipa care a câștigat primul loc și 5.000 de euro, a propus un sistem inteligent de management al energiei care permite prosumatorilor să monitorizeze și să gestioneze producția proprie și să tranzacționeze energia excedentară în funcție de prețurile pieței în timp real.

Pe locul al doilea s-a clasat WiseWatts. Echipa premiată cu 3.000 de euro a dezvoltat o aplicație bazată pe Inteligență Artificială care optimizează consumul energetic și integrează sursele verzi.

Locul al treilea și premiul de 2.000 de euro au fost adjudecate de PROCESIO. Echipa a intrat în concurs cu o soluție de automatizare a proceselor de business și cu DiligenticAI – un produs pentru extragerea de date din documente folosind Large Language Models. Cele doua produse formează un ecosistem de automatizare care extrage, structurează și sumarizează informații din orice sursa nestructurata de date.

Provocările competiției au fost propuse de PPC, Delgaz, Romgaz, alături de companiile interesate de soluții inovatoare precum Distribuție Oltenia, Grupul Evryo, EnergoBit. Acestea au vizat soluții pentru transformarea sectorului energetic: de la managementul inteligent al rețelelor și integrarea datelor prosumatorilor, la co-investiții în regenerabile, agenți AI utilizați în procese operaționale și optimizarea stațiilor de încărcare urbane. Alte teme au inclus mentenanța predictivă prin Digital Twin, securitate cibernetică, precum și automatizarea inspecțiilor industriale cu drone.

CleanTech Hackathon face parte din CleanTech Nexus, un program lansat în iunie 2024 de Techcelerator împreună cu Ministerul Energiei pentru a promova și accelera adopția tehnologiei în practicile sustenabile din sectorul energetic si în procesele de decarbonizare. CleanTech Nexus a atras peste 100 de companii inovatoare din regiune.