Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării din acest an, sub tema „Să facem ca alăptarea la locul de muncă să fie o realitate” – UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază necesitatea unui sprijin mai mare pentru alăptare la toate locurile de muncă, pentru a susține și îmbunătăți progresele înregistrate în ceea ce privește ratele de alăptare la nivel mondial.

În ultimul deceniu, prevalența alăptării exclusive la sân a crescut în mod remarcabil cu 10 puncte procentuale, ajungând la 48% la nivel mondial. Țări atât de diverse precum Coasta de Fildeș, Insulele Marshall, Filipine, Somalia și Vietnam au înregistrat creșteri mari ale ratelor de alăptare, demonstrând că progresul este posibil atunci când alăptarea este protejată, promovată și sprijinită.

Cu toate acestea, pentru a atinge ținta globală de 70% pentru 2030, trebuie abordate barierele cu care se confruntă femeile și familiile în realizarea obiectivelor de alăptare.

Susținerea primită la locul de muncă este esențială. Dovezile arată că, în timp ce ratele de alăptare la sân scad semnificativ atunci când femeile reîncep serviciul, acest impact negativ poate fi inversat când mamele primesc facilități la locul de muncă pentru continuarea alăptării copiilor.

Politicile de la locul de muncă în sprijinul familiei – cum ar fi concediul de maternitate plătit, pauzele de alăptare și o încăpere în care mamele pot alăpta sau își pot extrage laptele – creează un mediu care aduce beneficii nu numai femeilor care lucrează și familiilor lor, ci și angajatorilor. Aceste politici generează beneficii economice prin reducerea absenteismului legat de maternitate, prin creșterea ratei de retenție a angajatelor și prin reducerea costurilor de angajare și de formare a noului personal.

Încă din primele momente ale vieții, alăptarea este cea mai importantă măsură pentru supraviețuirea și dezvoltarea copilului. Alăptarea la sân protejează bebelușii de bolile infecțioase comune și stimulează sistemul imunitar al copiilor, furnizând nutrienții cheie de care copiii au nevoie pentru a crește și a se dezvolta la potențialul lor maxim. Bebelușii care nu sunt alăptați la sân au un risc de a muri înainte de a împlini un an de 14 ori mai ridicat decât cei care sunt alăptați exclusiv la sân.

Sprijinirea alăptării la locul de muncă este benefică pentru mame, copii și companii, motiv pentru care UNICEF și OMS solicită guvernelor, donatorilor, societății civile și sectorului privat să își intensifice eforturile pentru:

  • Asigurarea unui mediu favorabil alăptării pentru toate mamele care lucrează – inclusiv pentru cele din sectorul informal sau care au contracte temporare – prin asigurarea accesului la pauze regulate de alăptare și la facilități care să le permită mamelor să continue să își alăpteze copiii după ce se întorc la serviciu.
  • Furnizarea de concedii plătite suficiente tuturor părinților și îngrijitorilor care lucrează, astfel încât aceștia să poată răspunde nevoilor copiilor mici. Aceasta include concediu de maternitate plătit cel puțin 18 săptămâni, de preferință pentru o perioadă de șase luni sau mai mult după naștere.
  • Creșterea investițiilor în politici și programe de sprijinire a alăptării în toate contextele, inclusiv o politică și un program național care să reglementeze și să promoveze sprijinul sectorului public și privat pentru femeile care alăptează la locul de muncă.