În ciuda unui declin constant al căsătoriilor timpurii în ultimul deceniu, multiplele crize, inclusiv conflictele, șocurile climatice și consecințele actuale ale COVID-19, amenință să anuleze câștigurile obținute cu greu, potrivit unei noi analize publicate astăzi de UNICEF.

„Lumea este cuprinsă de numeroase crize care zdrobesc speranțele și visurile copiilor vulnerabili, în special ale fetelor care ar trebui să fie eleve, nu să se căsătorească. Crizele economice și de sănătate, escaladarea conflictelor armate și efectele devastatoare ale schimbărilor climatice forțează familiile să caute un fals sentiment de refugiu în căsătoria timpurie. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că drepturile lor la educație și la o viață autonomă sunt asigurate”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell.

La nivel mondial, se estimează că 640 de milioane de fete și femei care trăiesc astăzi au fost căsătorite în copilărie, adică 12 milioane de fete pe an, potrivit celei mai recente estimări globale incluse în analiză. Ponderea femeilor tinere căsătorite în copilărie a scăzut de la 21% la 19% de când au fost publicate ultimele estimări, în urmă cu cinci ani. Cu toate acestea, în pofida acestor progrese, scăderile la nivel mondial ar trebui să fie de 20 de ori mai rapide pentru a îndeplini Obiectivul de Dezvoltare Durabilă de a pune capăt timpurii până în 2030.

Africa Subsahariană – care în prezent deține a doua cea mai mare pondere la nivel mondial a fetelor căsătorite (20%) – este, în ritmul actual, la peste 200 de ani distanță de încheierea acestei practici. Creșterea rapidă a populației și crizele continue vor mări probabil numărul de fete căsătorite, în contrast cu scăderile așteptate în restul lumii.

America Latină și Caraibe au rămas, de asemenea, în urmă și sunt pe cale de a avea al doilea cel mai ridicat nivel regional al căsătoriilor timpurii până în 2030. După perioade de progres constant, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și Europa de Est și Asia Centrală au stagnat, de asemenea.

Între timp, Asia de Sud continuă să aibă cea mai mare scădere la nivel mondial și este pe cale să elimine căsătoriile timpurii în aproximativ 55 de ani, se arată în raport. Cu toate acestea, în regiune se află în continuare aproape jumătate (45%) din numărul de fete căsătorite din lume. În timp ce India a înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii, încă reprezintă o treime din totalul la nivel global.