Tetra Pak, în parteneriat cu García Carrión – una dintre cele mai mari companii producătoare de băuturi din Spania – a prezentat prima aplicare practică a tehnologiei de utilizare a unui strat protector interior pe bază de hârtie pentru ambalajele de suc.

Această inovație în soluțiile sustenabile de ambalare alimentară reprezintă un pas important către reducerea dependenței de materiale pe bază de combustibili fosili (obținute din resurse neregenerabile, precum petrolul sau gazele naturale). Noul tip de ambalaj este deja disponibil pe mai multe piețe.

Realizat în proporție de până la 80% din hârtie, acest ambalaj prezintă performanțe îmbunătățite în materie de sustenabilitate. Combinația dintre bariera pe bază de hârtie și polimerii de origine vegetală utilizați în straturile de acoperire ale ambalajului crește conținutul de materii regenerabile la un nivel remarcabil de 92%, reducând în același timp amprenta de carbon cu 43%, comparativ cu un ambalaj aseptic care folosește un strat de protecție de folie de aluminiu și polimeri de origine fosilă, conform verificării realizate de Carbon Trust.

Această lansare reprezintă un pas important în parcursul nostru către ambalaje complet regenerabile și reciclabile. Prin colaborarea strânsă cu clienții noștri, demonstrăm că inovația sustenabilă poate fi extinsă la scară largă, pe diverse piețe și categorii, menținând, în același timp, funcționalitatea și calitatea ambalajelor”, a declarat Tatiana Liceti, Vicepreședinte Executiv, Packaging Solutions, Tetra Pak.

Ambalajele aseptice care conțin această nouă barieră pe bază de hârtie pot fi colectate, sortate și reciclate acolo unde există o infrastructură de reciclare adecvată, la scară largă. Noul strat protector pe bază de hârtie poate aduce beneficii suplimentare în procesul de reciclare, precum maximizarea recuperării conținutului de hârtie și asigurarea unor fracții de fibre și non-fibre de înaltă calitate.

Ambalajul aseptic pentru băuturi, cu strat protector pe bază de hârtie a fost lansat de Tetra Pak în 2023, în colaborare cu o companie de lactate din Portugalia. Această inovație a fost recunoscută ca un progres de referință în domeniul ambalajelor sustenabile, fiind recunoscută cu distincția „Resource Efficiency” la Sustainable Packaging News Awards 2024.