Temperaturile oceanelor au atins un nivel record în februarie, temperatura medie globală a suprafeței mării fiind de 21,06 grade Celsius, a anunțat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE, citat de Reuters. Temperatura medie a suprafeței mării din februarie a depășit recordul anterior de 20,98 C stabilit în august 2023, într-un set de date care datează din 1979.

Recordul îngrijorător a fost atins în cursul a ceea ce a fost și cel mai cald februarie înregistrat, marcând a noua lună consecutivă cu o astfel de piatră de hotar pentru luna respectivă. Oamenii de știință marine au avertizat săptămâna aceasta că un al patrulea eveniment global de albire în masă a coralilor se va desfășura probabil în emisfera sudică, cauzat de încălzirea apelor și ar putea fi cel mai rău din istoria planetei.

Coralii se decolorează sub stres termic, eliminând algele colorate și utile care trăiesc în țesuturile lor, lăsând în urmă un schelet palid. Acest lucru îi face vulnerabili la foame și boli și mulți mor, ceea ce poate duce la prăbușirea ecosistemelor de recife fragile, la linii de coastă neprotejate de eroziune și la furtuni care să îngreunarea pescuitului.

Un model climatic El Nino, rezultat din apele de suprafață mai calde decât de obicei din Pacificul de Est, alături de schimbările climatice cauzate de om alimentează căldura suplimentară. „Ceea ce este mai surprinzător este că temperaturile de la suprafața mării sunt la niveluri record în regiunile îndepărtate de centrul acțiunii El Nino, cum ar fi Atlanticul tropical și Oceanul Indian”, a spus climatologul Richard Allan de la Universitatea Reading.

Acest lucru, a spus el, arată influența puternică a creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă. În timp ce înregistrarea medie globală a temperaturii la suprafața mării exclude oceanele polare, lucrurile nu se prezintă mai bine nici în zonele polare. Gheața din Antarctica și-a atins întinderea minimă anuală în februarie, înregistrând a treia cea mai mică extindere înregistrată, cu 28% sub medie.

El Nino slăbește acum în Pacificul ecuatorial, a spus C3S, dar temperaturile aerului de deasupra oceanelor rămân la un nivel neobișnuit de ridicat.