Organizația Salvați Copiii România și Fundația OMV Petrom sprijină accesul la servicii medicale pentru 22.000 de gravide, mame și copii din zone vulnerabile, prin dotarea cu aparatură medicală a 100 de cabinete de medicină de familie. Acțiunea se desfășoară în cadrul programului „Primul pas spre sănătate” și are scopul de a contribui la reducerea ratei mortalității infantile.

Practic, față de cele 40 de cabinete dotate în 2023, alte 60 de cabinete de medicină de familie vor fi dotate anul acesta cu echipamente medicale: ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical. Astfel, în cele 60 de noi cabinete dotate, 15.000 de gravide, mame și copii vor avea parte de îngrijirea medicală adecvată în comunitățile lor, reducându-se timpul, distanța și costurile pentru consultații pre și post natale. Cabinetele medicale vor fi selectate prin concurs deschis, în perioada 2 Aprilie-15 Mai.

”Accesul la servicii medicale este crucial pentru gravidele și mamele din comunități vulnerabile, iar mediul rural rămâne, de cele mai multe ori, decuplat și nemodernizat, ceea ce pune în pericol viețile nou-născuților. De aceea, noi punem accent pe munca în comunități, pe parteneriatul cu medicii din comunități, astfel încât să corectăm lacunele sistemului și să prevenim drame. Dotarea cabinetelor medicale din zona rurală este o necesitate”, explică Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

”Parteneriatul dintre Fundația OMV Petrom și Salvați Copiii Romania în proiectele dedicate reducerii mortalității infantile însemnă o investiție de 5,6 milioane de euro între 2022-2024. Acest parteneriat include pe lângă modernizarea celor 100 de cabinete de medicină de familie și dotarea cu echipamente medicale a 60 de secții de neonatologie. La cele de mai sus, se adaugă și derularea proiectului „Cutia Bebelușului” pentru 4.000 de mame și nou-născuți”, a declarat Ana Maria Mihăescu, Președinta Fundației OMV Petrom.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

Conform raportărilor INS, în anul 2021, 51.053 de gravide nu au beneficiat de consultație prenatală, reprezentând 28% din totalul nașterilor. Practic peste un sfert din numărul femeilor gravide din România nu au trecut prin nicio consultație înainte de naștere. Totodată, România înregistrează una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, comparativ cu media UE de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii.