România are un număr sub medie de asistenți medicali și un număr mult sub medie de medici, reiese din Profilul de țară al României în ceea ce privește sănătatea, elaborat de Comisia Europeană în 2023. Nevoia de asistenți medicali este o problemă majoră pentru următoarele decenii, în condițiile decalajului demografic accentuat, ale creșterii și îmbătrânirii populației și ale nevoilor medicale sporite pentru categorii vulnerabile.

Deși există peste 150.000 de asistenți medicali cu studii medii și peste 20.000 asistenți medicali cu studii superioare, (date de la Institutul Național de Statistică, 2023), România are nevoie de cel puțin încă 50.000 de asistenți medicali, conform studiului Frames, realizat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” din București. Nevoia de asistenți medicali este acută mai ales în mediul rural unde, din cauza lipsei de personal, sistemul medical este aproape nefuncțional, mai ales în zona de prevenție.

Mai mult, peste 23.000 de asistenți medicali pregătiți în țară lucrează în Europa, conform datelor furnizate de OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). România fiind unul dintre cei mai mari furnizori de asistenți medicali de pe piața muncii europene, cu numeroși profesioniști în țări precum Italia, Belgia, Marea Britanie.

În acest context, învățământul medical din România marchează aniversarea a 35 de ani de la înființarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din București. Fondată în 1990 de doctor Mioara Mincu, această instituție a devenit un simbol al excelenței și al profesionalismului în formarea cadrelor medicale medii, contribuind semnificativ la sistemul de sănătate din România.

De 35 de ani, școala noastră pregătește Educatori pentru Sănătate și astfel se constituie într-un agent activ pentru Sănătatea Europei. Pregătim oameni cu vocație, ambiție, pasiune, capabili să performeze în această profesie nobilă la cele mai înalte standarde internaționale, cu dăruire și responsabilitate. Ne mândrim cu mulți dintre absolvenții noștri deveniți profesioniști de bază ai sistemelor de sănătate din diferite țări ale Europei”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.

Pe fondul migrației personalului specializat (medici, asistenți, infirmieri), situația asistenței medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar. România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populației și de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni”, a declarat prof. Aurelia Șova, Directoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.