UNbreakable România, cel mai mare program de educație în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți, a încheiat ediția a opta cu un record de participare: aproape 1.700 de tineri din toată țara s-au înscris pentru a lua parte la sesiuni de pregătire, competiții locale și naționale.
Pe lângă etapele de pregătire și de competiție individuală și pe echipe, ediția din 2025 a UNbreakable România a adus o serie de inițiative noi în program. Programul a debutat cu un bootcamp online desfășurat în perioada 20 februarie – 27 martie, cu aproape 1.700 de participanți înscriși și 15 webinarii tematice. În aceeași perioadă au avut loc, în premieră, și primele competiții locale de pregătire, organizate în format fizic în șase orașe din țară: București, Iași, Suceava, Sibiu, Timișoara și Cluj-Napoca. În total, 376 de elevi și studenți, de la 70 de licee și 14 universități, au participat la aceste evenimente. Dintre aceștia, mai bine de jumătate s-au aflat la prima experiență într-un concurs de tip Capture the Flag (CTF), încă o dovadă a interesului real al tinerilor pentru domeniul securității cibernetice.
De asemenea, începând cu această ediție, UNbreakable România își propune să pună bazele unor cluburi dedicate pasionaților de cybersecurity care să dezvolte comunități locale active, să încurajeze educația practică și care să creeze conexiuni cu profesioniști din industrie pentru a-i ajuta pe tineri să se integreze pe piața muncii din domeniu.
”Rezultatele UNbreakable România din acest an ne arată clar că educația și practica în securitate cibernetică sunt tot mai căutate în rândul noilor generații. Am extins programul în marile orașe prin evenimente locale cu impact semnificativ, iar următorul pas este crearea de cluburi de cyber care să sprijine dezvoltarea comunităților locale dar și a tinerelor talente la nivel național. Vrem să aducem securitatea cibernetică mai aproape de toți, inclusiv în orașele mici, să identificăm viitorii specialiști de care avem nevoie și să le deschidem toate oportunitățile de dezvoltare într-un domeniu care devine, inevitabil, tot mai important”, a declarat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.
Concursul individual a înregistrat 486 de participanți: 191 au provenit din mediul universitar, 236 de la liceu și 59 au concurat „for fun”. Participanții au reprezentat 167 de licee și 27 de universități, provenind din 40 de județe. La cea de-a doua etapă, concursul online pe echipe, au participat 211 echipe, în creștere cu 80% față de anul trecut. Dintre acestea, 134 de echipe au obținut puncte în cadrul competiției.
Cele mai bune 16 echipe – opt de liceu și opt de universitate – de la competiția online pe echipe s-au calificat în finala UNbreakable România 2025, desfășurată în perioada 9 – 11 mai, în București. Cei 44 de finaliști veniți din toată România au concurat intens pe platforma CyberEDU, demonstrând cunoștințe tehnice solide, cooperare și reziliență în fața provocărilor. Premiile, în valoare de peste 5.000 de euro, au fost oferite de Bit Sentinel și Orange Romania. Printre câștigători s-au remarcat echipele din Constanța, Mangalia, Oradea și București, la categoria LICEU, respectiv din Cluj-Napoca și București, la categoria UNIVERSITATE.

Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate