DN AGRAR Group, cea mai mare fermă integrată zootehnică din România, lider în producția de lapte de vacă, anunță publicarea Raportului de Sustenabilitate pentru anul 2024. Raportul evidențiază angajamentul DN AGRAR față de practicile sustenabile în toate operațiunile sale și subliniază progresele semnificative în ceea ce privește responsabilitatea față de mediu, implicarea socială și guvernanța.

 

Peter de Boer, CEO DN AGRAR Group: Construim un viitor circular și sustenabil pas cu pas, iar publicarea, pentru al treilea an consecutiv, a Raportului de Sustenabilitate reflectă angajamentul nostru de a face acest lucru într-un mod transparent. În 2024, am redus intensitatea consumului de energie cu 13%, am început operațiunile la prima noastră unitate de compostare și am semnat un parteneriat strategic cu BSOG Energy pentru producția de biometan. Aceste realizări marchează progrese reale în drumul nostru către decarbonizare și reziliență. Viziunea noastră orientată pe termen lung este să gestionăm în mod responsabil impactul operațiunilor noastre și să cultivăm un mediu de lucru în care toți angajații să își atingă potențialul, dezvoltând, în același timp afacerea. Pe măsură ce ne dezvoltăm în continuare cadrul ESG, ne propunem să creăm schimbări durabile și pozitive pentru toți partenerii noștri.”

Puncte-cheie din Raportul de Sustenabilitate pentru 2024: 

1.Impactul asupra mediului:

  • DN AGRAR își continuă inițiativele de sustenabilitate, înregistrând o reducere de 13% a intensității energetice și o scădere de 14% a consumului de combustibil. Aceste rezultate reflectă o eficiență operațională îmbunătățită în contextul extinderii activității în 2024, atât în ceea ce privește numărul de animale, cât și prin finalizarea a două proiecte majore noi – fabrica de compost construită la DN AGRAR Apold și prima fază a fermei Straja.
  • Compania a semnat, de asemenea, un acord de cooperare pentru construirea unei instalații de biometan cu o capacitate de 15 – 20 MW, care se estimează că va contribui la o reducere cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră și va genera venituri anuale de până la 3,5 – 4 milioane euro.
  • Mai mult, în 2024, pentru prima dată, DN AGRAR a adoptat pe scară largă tehnologiile agricole sustenabile de tip no-till și minimum-till, renunțând complet la arătura adâncă pentru toate culturile. Aceste tehnologii au un impact pozitiv asupra amprentei de carbon și vor genera certificate de carbon.

2.Economie circulară și gestionarea deșeurilor:

  • În conformitate cu modelul său de economie circulară, DN AGRAR a finalizat prima unitate automatizată de compostare a gunoiului de grajd, care va transforma anual 21.000 de tone de gunoi în 7.000 de tone de îngrășământ organic. Această extindere face parte din efortul continuu al companiei de a maximiza eficiența utilizării resurselor și de a valorifica piața în creștere a îngrășămintelor organice.
  • Proiectul privind unitatea de compostare răspunde la două provocări majore: gestionarea eficientă a gunoiului de grajd și îmbunătățirea fertilității solului, contribuind totodată la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  • În plus, a lansat procesul de certificare Gold Standard pentru producția de îngrășământ organic la fabrica de compost.

3.Contribuții sociale:

  • Compania continuă să își demonstreze angajamentul puternic față de comunitățile locale, contribuind cu 1,2 milioane lei – cu peste 50% mai mult decât în 2023 – la dezvoltarea primului campus medical din România dedicat nou-născuților prematuri, în parteneriat cu Asociația Maria Beatrice.
  • De asemenea, DN AGRAR continuă să ofere locuri de muncă de calitate și formare profesională, însumând peste 500 de ore de dezvoltare profesională în 2024.

4.Guvernanță și transparență:

  • A menținut un nivel ridicat de transparență, obținând scorul maxim VEKTOR by ARIR, acordat pentru comunicarea cu investitorii.
  • Compania rămâne pe deplin dedicată practicilor etice de afaceri, fără niciun incident de corupție raportat în 2024.

În 2024, DN AGRAR a desfășurat un proces amplu de consultare a părților interesate, pentru a înțelege mai bine și a aborda preocupările legate de sustenabilitate ale diferitelor categorii de stakeholderi, inclusiv angajați, investitori, comunități locale și parteneri din industrie.
Rezultatele acestei consultări au fost integrate în strategia de sustenabilitate a companiei și în analiza de materialitate. Informațiile colectate vor juca un rol esențial în conturarea viitoarelor inițiative de sustenabilitate ale DN AGRAR, asigurând alinierea cu așteptările părților interesate și contribuind la crearea de valoare pe termen lung.
Raportul detaliat, care evidențiază progresele realizate în cadrul fiecăruia dintre cei trei piloni care susțin structura ESG a DN AGRAR pentru anul 2024, poate fi accesat pe website-ul companiei, la secțiunea Investitori – https://dn-agrar.eu/ro/investitori/esg/

DN AGRAR Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața europeană. Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale DN AGRAR sunt zootehnie, producție agricolă vegetală, prestări servicii agrícole, logistică, transport, turism și servicii de consultanță în afaceri și management. Grupul DN AGRAR include 11 companii, dintre care 5 ferme a căror activitate principală este creșterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) și producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar, Apold și Straja). DN AGRAR Group are aproximativ 300 de angajați, lucrează peste 7.000 de hectare de teren în proprietate și în arendă și deține peste 16.000 de animale, atât vaci de lapte, cât și tineret bovin.