Educația pentru mediu este unul dintre factorii determinanți pentru trecerea la o societate mai sustenabilă. Cu cât noile generații sunt mai de timpuriu expuse la activități și educație ecologică, cu atât se va vedea mai rapid efectul.  Copiii și tinerii de astăzi vor fi adulții și liderii de mâine care vor acționa responsabil în fața provocărilor pe care societatea românească în ansamblul său le va întâmpina  din perspectiva sustenabilității. Jurnal de Sustenabilitate a stat de vorbă cu Dan Dinu, fotograf și inițiator al proiectului România Sălbatică despre ce înseamnă această inițiativă și mai ales cum a reușit să schimbe mentalități și comportamente.

România Sălbatică este un proiect derulat pe parcursul a peste 10 ani, timp pe care l-ați petrecut atât în natură, cât și printre oameni, în societate. Ce s-a schimbat în bine pe parcursul acestor ani și ce mai trebuie schimbat în atitudinea companiilor, autorităților și a oamenilor față de natură?

S-au schimbat multe în cei 10 ani de proiect, în principal în modul cum ne raportăm la natură. Din ce în ce mai multe ONG-uri de mediu creează proiecte semnificative, iar oamenii sunt mai atenți în anumite segmente cu natura. Tinerii învață mai mult la școală despre sustenabilitate și probleme de mediu, iar presiunea pe mediul politic este din ce în ce mai mare. Direcția este bună, trebuie doar să perseverăm și să cerem mai mult de la statul român și de la politicienii noștri pentru a implementa cât mai bine directivele care ne duc către o viață mai sustenabilă pe viitor. În ceea ce privește companiile, vedem și aici din ce în ce mai multe inițiative remarcabile. De la a încerca mai des să consumăm produse locale, pentru care nu se fac eforturi uriașe să ne fie aduse în magazine, până la un îndemn mai amplu pentru reciclare. Față de momentul în care a început proiectul nostru, în 2010, putem spune că acum avem o direcție mai clară, avem legislație europeană la care ne raportăm, și parcă mult mai mulți tineri în politică și care vin cu o viziune nouă. Vedem din ce în ce mai des campanii de succes din rândul societății civile, deci cu mult optimism și perseverență vom putea merge mai departe către un viitor mai verde și mai sustenabil.

Dan Dinu - Romania Salbatica-filmari

Proiectul România Sălbatică a căpătat mai multe ramificații, pe lângă celebrul film documentar, oferind acum o aplicație, un album, un film making of și multe altele. Ne puteți spune câteva cuvinte despre acestea?

Proiectul a început ca unul fotografic, iar visul inițial a fost un album amplu de fotografie, pe care am reușit să îl lansăm în urmă cu doi ani și care a fost tipărit până acum în 9.000 de exemplare. Am donat multe albume către școli și biblioteci, tocmai pentru ca informația de acolo să ajungă la cât mai mulți tineri. Aplicația mobilă este și ea în curs de dezvoltare și din toamnă va avea și un modul educativ nou, sub forma unui quiz dedicat naturii din țara noastră. Ținem foarte mult la acest lucru și considerăm că educația este cea mai bună armă în lupta împotriva problemelor de mediu actuale. Filmul documentar își găsește noi teritorii unde este distribuit și am ajuns până acum în peste 35 de țări. Cu toate acestea, ne simțim foarte mândri de campania pe care am desfășurat-o în Săptămâna Verde, când am oferit filmul gratuit pentru a fi proiectat în școli. Am avut surpriza ca peste 2.500 de școli și grădinițe să se înscrie pentru a viziona filmul, astfel că, peste 250.000 de copii au avut acces la el. Vom continua să realizăm și alte filme și să implementăm proiecte care să aducă lumea mai aproape de natură. Doar astfel, societatea va înțelege cu adevărat cât de important este să protejăm mediul.

Cum s-au implicat autoritățile, companiile, asociațiile și populația în realizarea și dezvoltarea proiectului România Sălbatică?

Cu autoritățile lucrurile au mers mai greu. Am avut sprijin de la parcurile naționale și naturale sau de la RNP Romsilva pentru a realiza proiectul, însă ulterior nu am mai găsit foarte mult suport. De curând însă, alături de Institutul Cultural Român, am dus expoziția și filmul România Sălbatică în Polonia și Spania. Companiile ne-au venit alături spre finalul proiectului și ne-au sprijinit financiar mai ales pentru dezvoltarea filmului. ONG-urile de mediu și oamenii pasionați de natură ne-au fost alături de la început, ei au fost principalul nostru sprijin. Comunitatea strânsă în jurul proiectului ne-a dat mereu puterea să mergem mai departe indiferent cât de greu a fost, pentru că am văzut că oamenii cred în noi. Feedback-ul lor permanent ne-a repus mereu pe calea cea bună. Unii dintre ei au fost parte din echipă, ne-au sprijinit cu ponturi, ne-au însoțit pe teren, au străbătut sute de kilometri pentru a ne fi alături la lansarea filmului sau la alte evenimente importante. Pot spune că deși noi suntem o mână de oameni implicați direct în proiect, echipa noastră a fost una uriașă.

Ați organizat de curând LYNX Festival, un eveniment care a prezentat publicului din România producții și realizatori de prestigiu din lumea documentarelor despre natură. Vă așteptați ca prima ediție a festivalului să se bucure de un asemenea succes? Ce v-a impresionat cel mai mult?

Am sperat să fie un succes și am pus în realizarea acestui festival tot profesionalismul și experiența noastră. Însă chiar și pe noi ne-a luat prin surprindere feedback-ul primit atât de la participanți, cât și de la voluntari sau de la invitații internaționali care au participat la zeci de festivaluri mari, dar care ne-au spus că s-au simțit excelent la Brașov și că totul a fost organizat impecabil. Ne bucurăm foarte mult pentru asta și sperăm ca acest festival să se dezvolte continuu, chiar dacă știm că am creat un precedent pe care ne va fi greu să îl depășim cu ușurință. Cel mai mult m-au impresionat reacțiile oamenilor la filme și la activități. Au fost pur și simplu adorabili. Am primit prăjituri, desene de la copii, am primit un vibe atât de bun, încât întreaga echipă nu a simțit că a muncit mult pe parcursul celor cinci zile. Am fost încărcat numai de energie pozitivă. Au venit părinți la noi care ne-au spus că după ce au venit la prima proiecție, copiii îi târau efectiv în fiecare zi să vadă fiecare film din program. Una dintre mămici chiar și-a luat liber de la muncă să vină cu fata ei la proiecții. Acest lucru mi-a demonstrat cât este de important să expunem copiii la lucruri frumoase, la natură și tot ce este legat de acest subiect, pentru că în acest fel formăm adulți de succes care să poată fi în prima linie când vine vorba de conservarea naturii.

Care sunt planurile de viitor pentru România Sălbatică și cum ar putea contribui companiile și autoritățile la realizarea lor și, implicit, la protejarea biodiversității?

După succesul avut cu filmul, România Sălbatică a devenit o asociație neguvernamentală și ne dorim să ducem mai departe orice proiect de educație pe partea de mediu pe care putem să îl îmbunătățim prin fotografie și film documentar. Vom continua anul viitor cu o nouă ediție LYNX Festival, în toamnă cu lansarea aplicației de mobil și cu alte proiecte educative mai mici. De asemenea, vom continua să realizăm filme despre natură. În acest moment lucrăm la mai multe proiecte mai mici, dar și la un documentar de amploare care are în centru Delta Dunării. Oricine ne poate sprijini – atât oamenii care cumpără albumul sau noile produse pe care le vom avea în curând pe website, deoarece o parte din bani vor merge pentru dezvoltarea asociației, cât și companiile care ne pot deveni parteneri în demersurile noastre. Implicarea lor este mai mult decât binevenită, mai ales acum când este atât de necesar să facă toată lumea un pas către sustenabilitate. Este clar că trecem printr-o epocă a unor schimbări profunde, iar noi cred că am demonstrat că știm să realizăm proiecte cu impact, proiecte care pot schimba ceva în societate în zona de educație pentru mediu. Suntem însă conștienți că avem nevoie de parteneri cu aceeași viziune, așa că vom fi mereu deschiși. Sperăm ca la final autoritățile să fie și ele mai deschise, dar probabil că tot noi vom fi cei care vom schimba asta prin presiunea constantă pe care trebuie să o punem în punctele cheie. Multă lume crede că individual nu putem face o schimbare semnificativă, dar nu este deloc așa. Prin puterea exemplului, și prin unirea vocilor individuale într-una comună, putem face multe. Trebuie doar să fim optimiști și să nu ne pierdem speranța.

Oricine vrea să fie alături de acest proiect poate intra pe www.romaniasalbatica.ro și poate sprijini activitățile Asociației România Sălbatică.