Societatea Ornitologică Română (SOR) reia numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației Uite barza!. Recensământul berzelor va fi realizat în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023. Proiectul a ajuns la a șaptea ediție și este implementat de Societatea Ornitologică Româna (SOR), cu sprijinul companiilor Enel din România.

„Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să creștem responsabilitatea și conștientizarea cu privire la acțiunile noastre și la impactul pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător. An de an, ne bazăm pe susținerea cât mai multor iubitori de păsări, natură și călătorii, care să se alătură acestei aventuri extraordinare a numărării berzelor albe”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.

Recensământul berzelor este un proiect implementat în premieră la nivel național de către Societatea Ornitologică Română și ENEL. Prin parteneriatul stabilit, se dorește îmbunătățirea informațiilor cu privire la efectivul cuibăritor al speciei în România. Pe baza acestor informații, proiectul urmărește implementarea unor măsuri eficiente de protecție, cum ar fi instalarea de suporturi pentru cuiburi acolo unde este necesar, atât pentru protejarea păsărilor cât și a rețelei electrice. Barza albă este o specie ocrotită prin lege, iar primul pas pentru protejarea ei este de a culege cât mai multe informații despre aceasta.

Aplicația disponibilă pentru iOS și Android, facilitează transmiterea locației precise a cuiburilor, semnalarea incidentelor care implică aceste păsări, cât și povești legate de cuiburi.