Fundația Regală Margareta a României, cu sprijinul Fundației Bosch România, continuă în anul 2025 programul național Generații în cadrul a 5 centre sociale din localitățile Bonțida, Blaj, Buziaș, Dezmir și București.

În cadrul programului, Centrele Generații vor primi granturi pentru a-și dezvolta portofoliul de activități educaționale intergeneraționale, pentru al patrulea an consecutiv, și vor beneficia de training și mentorat pentru mobilizarea de resurse locale. Seniorii sunt invitați să se alăture ca voluntari centrelor sociale de tip școală după școală, pentru a oferi sprijin la teme sau a se implica în activități educaționale pentru copiii din comunitate.

Centrele Generații creează un spațiu în care copiii și seniorii au oportunitatea să colaboreze și să devină o resursă unii pentru ceilalți, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții și relațiile sociale. Valorificând experiența, profesia, pasiunile și timpul personal, 40 de seniori vor fi cooptați ca voluntari, pentru a se implica în activități educaționale, vocaționale sau de socializare, în cadrul a 40 de ateliere tematice, în sprijinul a 150 de copii din medii defavorizate. Pe lângă aprofundarea noțiunilor școlare, activitățile intergeneraționale vor avea tematici legate de artă și meșteșuguri, grădinărit, jocuri de societate sau de strategie, lectură și povești, excursii și vizite culturale, cercuri de discuții sau dezbateri, activități sportive și alte tematici propuse de voluntarii seniori.

Pentru ca serviciile acestor centre să fie mai accesibile și vizibile în rândul categoriilor interesate, dar și mai bine susținute de întreaga comunitate, personalul centrelor va fi implicat într-un proces de transfer de cunoștințe și abilități, din partea experților Fundației Regale către organizațiile locale, în scopul de a mobiliza oameni și resurse din comunitate.

Seniorii care doresc să devină voluntari e nevoie să aibă o atitudine pozitivă, disponibilitatea de a lucra cu copiii și de a transmite din experiența sau abilitățile lor, implicându-se fie în pregătire individuală pentru diverse materii școlare, fie în organizarea unor cluburi și ateliere educative sau vocaționale, ce se desfășoară în cadrul centrelor.