Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investiții în proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piață în următoarele săptămâni, unde companiile vor putea crește eficiența energetică a fabricilor sau noi unități de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul țării, arată datele REI, grup de companii specializate în atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat, aflat în topul celor mai mari firme de consultanță de profil din România.

Fondul pentru Modernizare pune la dispoziția companiilor un buget total de 815 milioane euro pentru investiții în energie regenerabilă, atât într-o schemă dedicată eficientizării consumului, prin instalarea de panouri fotovoltaice (cu o alocare de 415 mil. euro), cât și în producția de energie verde din surse diverse (cu o alocare de 400 mil. euro).

„Este o ocazie unică deoarece alocarea este foarte generoasă, iar cererea din piață crește într-un ritm accelerat. Fabricile, retailerii și alți consumatori nu pot rata această oportunitate, în contextul în care termenul de încetare a plafonării prețului la energie se apropie. Avem discuții pentru proiecte mari și foarte mari în producția de energie verde și suntem convinși că banii proveniți din comercializarea certificatelor de CO2 pot pune România pe harta marilor producători de energie regenerabilă din Europa”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Ministerul Energiei a publicat pe parcursul lunii Ianuarie ghidurile consultative aferente ambelor apeluri (autoconsum și producție energie verde), cea mai mare parte a fondurilor fiind adresate investițiilor cu panouri solare.

  1. Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum – 415 mil. EUR

Companiile care solicită fonduri nerambursabile pentru propriul consum vor avea la dispoziție un total de 415 milioane euro, din care mai mult de 85% sunt destinați investițiilor în creșterea eficienței energetice cu panouri solare, urmate de cele realizate prin energie eoliană (30 mil. euro) și nu în ultimul rând hidro (25 mil. euro).

„În acest caz, vorbim de un standard de cost de 1 milion euro pentru proiecte de sub 1 MW și de 500.000 euro pentru cele cu putere instalată de peste 1 MW. Recomandăm companiilor, în cazurile în care depășesc cu puțin 1 MW putere instalată, să solicite 0,99 MW pentru a beneficia de un grant mai mare. Estimăm că pentru proiectele de până într-un MW un grant de circa 350-375.000 euro, iar la peste 1 MW de doar 250-300.000 de euro/MW. În plus, companiile trebuie să prezinte 12 facturi consecutive și strict pe baza acestor facturi se calculează și puterea instalată a noii centrale fotovoltaice”, a precizat Roxana Mircea.

  1. Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile – 400 mil. EUR

Dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice care injectează în rețea energie vor beneficia de un standard de cost maximal de 500.000 euro.

Bugetul total estimat se ridică la 400 milioane euro, dintre care 200 milioane euro pentru energie solară, energie eoliană (100 mil. EUR) și energie hidro (100 mil. EUR).

„Companiile care vor solicita sprijin nerambursabil de 100-150.000 EUR/MW ar putea fi câștigătoare sau grantul chiar ar putea scădea la 60-70.000 euro dacă vor câștiga 10 proiecte mari, de 250-300 MW, și vor consuma tot bugetul de 200 milioane euro alocat energiei solare”, a mai adăugat Roxana Mircea, care a subliniat că și în acest caz se va aplica principiul „cine solicită cel mai puțin euro/MW”.

Solicitanții eligibili, în cazul ambelor apeluri, pot fi atât start-up-uri, microîntreprinderi, IMM, dar și întreprinderi mari, iar un proiect de investiții va beneficia de un maximum de 20 milioane euro/investiție:

Condiții cheie pentru aplicanți:

  • Societățile aplicante trebuie să aibă activitatea privind producerea de energie electrică – clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică, înscrisă în Statutul societății drept activitate principală sau secundară;
  • Întreprinderile nou-înființate trebuie să aibă capital social subscris vărsat de minim 100.000 lei;
  • La depunerea proiectului este necesar Studiul de fezabilitate;

”Recomandăm tuturor companiilor să demareze pregătirea documentației cu maximă celeritate, cu proiectanți autorizați, cu experiență, și consultanți care dau garanția implementării proiectelor cu succes. Proiectele odată depuse la Ministerul Energiei pot fi implementate, se pot monta centralele fotovoltaice, însă numai după derularea unei proceduri de achiziție ce urmează instrucțiunile transmise de Autoritate”, a mai punctat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Etapele derulării proiectului:

  • se stabilește care este dreptul real asupra terenului (proprietate, concesiune, superficie);
  • se elaborează studiile geo-topo;
  • se solicită un certificat de urbanism;
  • se depune solicitare la Ministerul Mediului.

Important! Studiile de soluție se efectuează de către companii autorizate de distribuitorii de energie și durează aproximativ 4-6 luni elaborarea lor, iar un ATR (Aviz tehnic de racordare) pentru proiecte de sub 5 MW poate dura între 9 până la 12 luni.

REI Grup: Proiecte de peste 1.000 MW, în pregătire, pe viitoarele sesiuni din programul „Fond pentru Modernizare”

Programul “Fondul pentru Modernizare” a debutat în luna noiembrie a anului trecut, odată cu sesiunea dedicată sectorului agriculturii, unde fermierii au putut accesa 150 milioane euro din cei peste 500 milioane euro puși la dispoziție de MADR. Spre finalul anului a fost lansată și sesiunea dedicată autorităților publice, unde exercițiul a fost unul competitiv, pe principiul „primul venit – primul servit”.

Peste 700 de primării și consilii locale au depus proiecte în prima zi a sesiunii, unde echipa REI a reușit să asigure o cotă importantă din proiecte, de peste 20% dintre acestea.

Pentru cele două apeluri de proiecte care ar trebui să se deschidă pe parcursul lunii martie, pentru o perioadă de circa 3 luni, echipa REI are deja în pregătire peste 200 de proiecte a căror valoare totală instalată depășește 1.000 MW.

„Credem că domeniul energiei regenerabile are un potențial uriaș de dezvoltare în România, în special datorită amplasării țării noastre și a reliefului care ne ajută. Cererile pentru atragerea de fonduri nerambursabile au crescut de la o zi la alta și de la o sesiune la alta. Am început deja să lucrăm cu sute de companii care vor instala peste 1.000 MW capacitate nouă de energie, în special generată de panourile fotovoltaice. Colaborăm cu cei mai buni proiectanți din România și asta ne dă garanția că vom reuși să ducem la bun sfârșit toate proiectele în care suntem implicați”, a punctat Roxana Mircea.

REI Grup: Peste 500 MW și peste 250 de proiecte depuse în ultimii doi ani pentru proiecte de energie

Un număr de peste 250 de proiecte au fost depuse cu succes în ultimii doi ani de echipa REI în domeniul energiei regenerabile, atât pentru companii cât și pentru instituții publice, fiind lider pe piața serviciilor de consultanță în acest sector.

„Am reușit să atingem o medie de 20% proiecte depuse pe toate schemele dedicate finanțărilor în domeniul energiei regenerabile, atât pe schemele din PNRR sau prin POIM pentru companii cât și cele pentru Unitățile Administrativ Teritoriale sau cele dedicate fermierilor”, a mai adăugat Roxana Mircea.

La finalizare, cele peste 250 de proiecte intermediate de echipa REI vor aduce pe piața de energie peste 500 MW capacitate nouă instalată.

[1] https://energie.gov.ro/category/fondul-pentru-modernizare/