Creșterea rezilienței rețelelor de distribuție a energiei electrice, optimizarea rețelelor urbane de stații de încărcare pentru vehicule electrice sau crearea unor soluții pentru automatizarea și securizarea accesului în centralele și facilitățile nucleare – se numără printre cele nouă provocări propuse în cadrul CleanTech Hackathon 2025, primul eveniment dedicat programatorilor, startup-urilor și scaleup-urilor din România și Europa de Sud-Est. Evenimentul are loc pe 23 – 24 mai în cadrul ENERGY EXPO 2025, cel mai amplu târg de energie din regiune, iar participanții vor putea câștiga premii în valoare de 22.000 de euro.

Participanții pot fi persoane fizice și echipe (antreprenori, cercetători, experți în tehnologie ori energie, pasionați de științe) sau companii interesate de industria energetică (startup-uri ori scaleup-uri care au dezvoltat produse și își doresc să le valideze alături de companii cu experiență în domeniu).

Premiile au o valoare totală de 22.000 de euro – dintre care 10.000 de euro cash, iar 12.000 de euro resurse pentru dezvoltare. Echipa clasată pe primul loc va câștiga 5.000 de euro, locul al doilea – 3.000 de euro, iar echipa de pe locul al treilea – 2.000 de euro. Vor fi acordate premii și mențiuni speciale, precum și acces la proiecte pilot (Proof of Concepts – PoC-uri) alături de companii mari din domeniul energiei.

Hackathoanele sunt sinonime cu ideea de inovație, dar CleanTech Hackathon aduce ca diferențiator ideea de Corporate Open Innovation – mai exact, scopul nostru este ca participanții să creeze soluții pentru provocări propuse de companiile care s-au implicat pe termen lung în acest proces deschis de inovare. Astfel, acest hackathon aduce împreună cei mai importanți jucători din domeniul energiei din România și Europa de Sud-Est care sunt interesați și investesc în inovare, organizații care adoptă cele mai noi tehnologii în procesele lor de producție, distribuție și furnizare de energiă electrică”, a declarat Cristian Dascălu, Managing Partner Techcelerator.

CleanTech Hackathon face parte din CleanTech Nexus, un program lansat în iunie 2024 de Techcelerator, cel mai longeviv high-tech accelerator din România. Evenimentul este organizat de Techcelerator împreună cu ENERGY EXPO, Ascendis, Romanian Tech Startups Association (ROTSA) și cu sprijinul Ministerului Energiei și PPC România.

Programul CleanTech Nexus a fost lansat de Techcelerator împreună cu Ministerul Energiei pentru a promova tehnologiile și practicile sustenabile în sectorul energetic și procesele de decarbonizare. Acesta aduce startup-urile și inovatorii din Europa de Sud-Est care creează soluții tehnologice pentru energie verde în fața executivilor din domeniile inovației, finanțării și achizițiilor din marile companii energetice din România, Republica Moldova și Europa de Sud-Est, creând o punte între ecosistemul marilor companii energetice din Europa de Sud-Est și mediile inovatoare de furnizori de soluții, startup-uri, instituții de cercetare și investitori.