EFdeN, alături de ENGIE, lansează proiectul pilot rCharge cu energie verde, o stație sustenabilă pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electrice, ce își produce energia pe care o consumă și este realizată din materiale reutilizate. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Capitalei prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București – A.L.P.A.B.

Astfel, începând cu 9 iunie, în București, vor fi amplasate, în mod gratuit, două stații de încărcare a bicicletelor și trotinetelor electrice. Prima stație este amplasată cu sprijinul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București și Primăria Municipiului București, în Parcul Izvor, în zona stației de metrou și este destinată publicului larg, accesul și utilizarea fiind gratuite. Cea de-a doua se află în incinta campusului Facultății de Inginerie a Instalațiilor, din Bd. Pache Protopopescu, nr. 66 și este disponibilă studenților facultății.

„Mi se pare că a aduce materiale care altfel ar fi fost deșeuri și să creezi acest concept de economie circulară, să îl pui în practică și să ai această colaborare perfectă pentru orice politică publică, în care să implici și mediu asociativ, în care să implici și mediu privat, antreprenorial și să vii, ca autoritate publică locală, în parteneriat, este exact ceea ce ne dorim pentru orașul nostru”, spune Horia Tomescu, Viceprimarul Capitalei.

Stațiile rCharge cu energie verde sunt gândite pe principii de „upcycle”. Acestea sunt  construite din containere modulare reciclate, materialele utilizate fiind prietenoase cu mediul, iar finisajul pereților interiori, din resturi de lemn sau lemn refolosit din paleți și placaj. Încărcarea trotinetelor și bicicletelor electrice se realizează cu energie electrică verde, produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice bifaciale instalate pe acoperișul stației. Energia electrică verde produsă este stocată în baterii auto reciclate și recondiționate special pentru acest proiect.

“Primul nostru proiect care iese din EFdeN Sustainable City și sperăm că nu va fi singurul și că vom deschide apetitul pentru astfel de colaborări și pentru alte entități care vor vrea să facă Bucureștiul mai accesibil și mai prietenos cu cetățenii”, spune Corina Fugaru, Project Director, EFdeN.

 Capitala noastră are un potențial neexploatat pentru a deveni un exemplu de sustenabilitate și eficiență urbană, iar printr-un proces de co-creare intre mediul privat, administrația publica si societatea civila proiectul poate fi un exemplu de bune practici în domeniul sustenabilității.

„Am reușit într-adevăr să inventam un pic din cum ar putea să fie viitorul nostru. Sincer, mă bucur foarte mult că am reușit împreună să facem un proiect care are sens pentru copii noștri. E un proiect pilot, sper că răspunsul publicului o să fie bun și că o să reușim să multiplicăm genul acesta de proiecte, care pentru mine sunt o bucurie”, spune Nicolas Richard, CEO ENGIE România.

Conceptul „rCharge cu energie verde” adresează provocările actuale ale orașelor: mobilitatea urbană, folosirea energiei regenerabile, gestionarea eficientă a deșeurilor, spații verzi, într-o viziune și experiență integrată pentru utilizator, prin:

  • Energie regenerabilă, produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice bifaciale, pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice;
  • Economie circulară: folosirea materialelor reciclate în construcția stației, recuperarea apei pluviale și reutilizarea acesteia pentru irigarea plantelor din stație, colectarea selectivă a deșeurilor în recipientele puse la dispoziție;
  • Soluție digitală constând în aplicația dedicată, ChargeHere, dezvoltată de echipa EFdeN, prin care cei interesați își pot rezerva locul pentru încărcare și pot avea acces, în timp real, la informații cu privire la disponibilitatea celor 6 puncte de încărcare. Aplicația ChargeHere este disponibilă în Google Play;
  • Spațiu colaborativ de lucru, alimentat cu energie electrică verde.