Primăria Municipiului București și Reprezentanța UNICEF în România invită copiii, adolescenții și părinții din București să răspundă la două chestionare referitoare la felul în care trebuie să arate un oraș prietenos cu copiii.

Rezultatele vor fi folosite la realizarea unei analize a situației drepturilor copilului și la dezvoltarea planului local de acțiune al municipiului București în cadrul Inițiativei „Localități Prietene ale Copiilor”.

Consultarea copiilor din București cu privire la felul în care trebuie să arate un oraș prietenos cu copiii este esențială, pentru că ei sunt viitorul. Aceasta constituie primul pas către o comunitate cu adevărat incluzivă, în care fiecare copil să se simtă acasă, să aibă acces la servicii esențiale și la o viață sănătoasă, la educație, astfel încât să se poată dezvolta la adevăratul său potențial”, a declarat Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei.

Îi invit pe copiii și părinții din București să acceseze chestionarele și să-și spună părerea despre cum ar trebui să arate un București prietenos cu copiii. Răspunsurile furnizate ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum este să fii copil în Capitală și care sunt experiențele și provocările cu care se confruntă părinții și cei care îi au în grijă pe copii în cel mai mare oraș al României. Pe baza acestor răspunsuri va fi dezvoltat un plan local de acțiune pentru ca Bucureștiul să devină o localitate prietenă a tuturor copiilor”, a declarat Anna Riatti, reprezentantă UNICEF în România.

Pentru a răspunde la chestionar, copiii (între 10 și 18 ani, din București) trebuie să acceseze linkul https://bit.ly/ChestCopiiBucuresti. Participanților la sondaj nu li se cere numele, răspunsurile fiind confidențiale. Completarea chestionarului durează aproximativ 20 de minute.

Părinții își pot exprima părerea, completând chestionarul de la https://bit.ly/ChestUnicefPărințiBucuresti, răspunsurile fiind, de asemenea, confidențiale.

Completarea celor două chestionare poate fi făcută până pe 16 aprilie 2024.

Localități Prietene ale Copiilor este o inițiativă care sprijină autoritățile locale în asigurarea drepturilor copiilor la nivel local și care are la bază Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Lansată în 1996 de către UNICEF și UN-Habitat, inițiativa reprezintă o rețea care aduce împreună autoritățile și alți actori relevanți, cum sunt organizațiile neguvernamentale, sectorul privat, mediul academic, mass-media și, cel mai important, copiii care doresc ca orașele și comunitățile lor să fie mai prietenoase pentru copii.

La finalul anului 2022, UNICEF și Primăria Municipiului București au semnat un memorandum de înțelegere pe o perioadă de trei ani, pentru participarea municipalității la Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor, un concept dezvoltat de UNICEF la nivel global și din care fac parte peste 5.600 de localități din 48 de țări, implicând 30 de milioane de copii. Înțelegerea prevede realizarea unei analize a situației drepturilor copilului în Capitală, urmând ca apoi semnatarii să implementeze un plan de acțiune pentru ca Bucureștiul să devină Localitate Prietenă a Copiilor.