O deteriorare a calității democrației se observă la nivel  global, chiar și în democrațiile bine consolidate din Europa și America de Nord, nu numai în România. Această degradare se manifestă prin reducerea participării politice a cetățenilor, o creștere a influenței elitelor și a experților în procesul de guvernare, o extindere a impactului instituțiilor nedemocratice și nereprezentative, soluționarea problemelor semnificative în spatele ușilor închise, de către experți sau organizații supranaționale, și o adâncire a decalajului dintre liderii politici și partidele politice, pe de o parte, și electorat, pe de altă parte.

Centrul pentru Legislație Nonprofit, susținut de platforma de monitorizare legislativă Issue Monitoring, își dorește să schimbe această situație la nivel național, și să ajute la creșterea capacitații ONG-urilor din România de a reprezenta interesele cetățenilor în relația cu autoritățile publice.

Societatea civilă are un rol primordial în realizarea unei democrații participative, în apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, dar și în sprijinirea dezvoltării economice și sociale a grupurilor dezavantajate, fiind de multe ori inițiatorul și promotorul dezvoltării anumitor domenii de interes pentru societate cum ar fi: asigurarea transparenței în spațiul public, promovarea participării publice, serviciile sociale, educația, dezvoltarea comunitară”, declară Octavian Rusu, Președinte CLNR.

Mare parte din provocările de mai sus pot fi rezolvate cu ajutorul unei platforme moderne de monitorizare legislativă care filtrează informațiile legislative de interes pentru domenii precum: societate civilă, reglementare ONG, finanțare ONG, transparență decizională, incluziune socială.

Platforma de monitorizare legislativă Issue Monitoring oferă acces în timp real prin alertele personalizate primite direct pe e-mail astfel încât ONG-urile să se poată concentra pe cauzele în care cred, iar informația să ajungă cu ușurință la cetățeni.

De asemenea, săptămânal, ONG-urile pot consulta și un newsletter personalizat cu noutăți legislative din sfera lor de interes, informații despre finanțări naționale și finanțări externe, știri despre cursuri de formare, declarații ale oficialilor, acțiuni ale organizațiilor etc.

Centrul pentru Legislație Nonprofit este o organizație neguvernamentală, care deschide drumul către îmbunătățirea cadrului legislativ privind organizațiile neguvernamentale, dezvoltarea socială și stimularea antreprenorialului. Principala  misiune a Centrului pentru Legislație Nonprofit este sprijinirea organizațiilor neguvernamentale pentru a se dezvolta și a reprezenta interesele cetățenilor în raport cu administrația publică.

Issue Monitoring este o platformă modernă de monitorizare legislativă care s-a dezvoltat începând cu 2015 pe baza unui proiect pilot al Centrului pentru Legislație Nonprofit. Platforma îi ajută pe utilizatori să câștige timp – până la 30 de ore pe săptămână și să reducă stresul provocat de teama de a nu pierde informații legislative relevante pentru domeniul lor de activitate, fiind folosită de peste 45 de companii și peste 100 de ONG-uri.