În România, 83% dintre cetățeni recunosc că aruncă mâncare, în special fructe, legume și pâine, conform unui studiu realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca în anul 2024. Pentru a răspunde acestei probleme, proiectul NutriCreativ propune o abordare inovatoare: educație informală prin artă, menită să stimuleze gândirea critică, schimbarea comportamentală și implicarea comunităților în gestionarea responsabilă a hranei.

Proiectul urmărește atingerea acestui obiectiv prin colectarea și analizarea informațiilor legate de modele de producție, utilizarea resurselor, sustenabilitate și distribuția alimentelor. Inițiativa propune activități de educație alternativă desfășurate în spații publice și online, implicând activ grupuri comunitare. Scopul este de a aborda cauzele risipei alimentare în mediul urban, precum nivelul redus de colectare selectivă și lipsa facilităților pentru compostare.

NutriCreativ aduce împreună comunitățile din București, Periș, județul Ilfov și din Petroșani județul Hunedoara, printr-o serie de ateliere tematice precum „Emoțiile și alimentația”, „Producție, alergeni și risipă” și „Eat Art”, dar și printr-o instalație de teatru senzorial cu rol educațional. De asemenea, NutriCreativ include dialoguri publice despre practici sustenabile și activități de implicare comunitară, cu accent pe educația copiilor și pe formarea unor obiceiuri alimentare responsabile.

Proiectul atrage totodată atenția și asupra impactului global al sistemului alimentar industrializat: lanțuri de aprovizionare lungi și ineficiente, supraproducția, consumul excesiv de carne, pierderea biodiversității și epuizarea resurselor naturale. Prin activități educaționale și artistice, NutriCreativ stimulează conștientizarea socială și ecologică, propunând o legătură mai sănătoasă între om, natură și hrană.

NutriCreativ este organizat de Asociația Culturală Metropolis, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Naţional.