Retailerul Mega Image, parte a grupului Ahold Delhaize, a obținut certificarea „Food Waste Management System” din partea Bureau Veritas pentru sistemul de management a risipei alimentare implementat de companie. Certificarea a fost acordată după un proces de audit realizat în cadrul unor magazine alese prin eșantionare și a sediului central al Mega Image România. 

Certificatul emis de Bureau Veritas Romania este valabil trei ani și vizează toate magazinele din rețea, atât sub bradul Mega Image, cât și Shop&Go. Mega Image desfășoară de mai mulți ani o campanie împotriva risipei alimentare, prin care se și implică direct în susținerea comunităților defavorizate sau subdezvoltate prin donarea de alimente și cantine sociale, pe lângă atenția acordată comercializării alimentelor în magazinele proprii.

Responsabilitatea pe care o avem pentru a reduce și preveni risipa de alimente face parte din strategia noastră de business, suntem implicați și căutăm permanent soluții pentru fiecare etapă din activitatea noastră, alături de colegi, parteneri și furnizori, care aduc schimbări pozitive comunităților noastre. Pentru a ne atinge cu succes toate obiectivele privind gestionarea risipei de alimente, suntem implicați an de an, zi de zi. În 2022, deși rețeaua noastră de magazine a crescut, am redus cantitatea de alimente risipite cu 1.793 tone față de anul anterior și am crescut cu 822 tone cantitatea de alimente acordate prin sponsorizare organizațiilor partenere care deservesc grupuri vulnerabile de persoane. Certificarea Bureau Veritas este încă un pas mai departe pe drumul nostru către sustenabilitate și transparență”, spune Mircea Moga, CEO al Mega Image.

Mega Image și-a stabilit noi obiective pentru perioada care urmează referitor la risipa de alimente pe categorii de produse, urmând a fi evaluate periodic și implementate noi acțiuni în cazul în care rezultatele nu sunt satisfăcătoare.

Cererea de alimente obținute sustenabil crește foarte rapid, determinată de cererea consumatorilor de a avea mai multe produse cu etichetă curată pentru sănătatea, etica și mediul înconjurător. BV este primul furnizor care oferă o certificare a sistemului de management al risipei alimentare Food Waste Management System (FWMS). Abordarea sistemului de management al risipei alimentare va permite crearea de oportunități de vânzare pentru produsele a căror dată de expirare se apropie de termen, prin implementarea sistemului în cauză de către actorii lanțului de aprovizionare cu alimente și de alte părți interesate, implicate în fiecare etapă particulară a lanțului de aprovizionare”, spune Claudia Stancu, Manager Certificare Bureau Veritas România.

Măsuri pentru prevenirea risipei de alimente

Certificarea confirmă implementarea unor măsuri în magazine care au ca scop prevenirea și reducerea risipei de alimente cum ar fi:

  • Planificarea eficientă a sortimentației de produse și comenzi optimizate în special în departamentele fresh pentru a reduce pierderile de produse. În 2022, cantitatea de alimente risipite a fost redusă cu 1.793 de tone.
  • Eficientizarea programului de coacere pentru patiserie și panificație. Astfel, în toate magazinele, produsele de panificație și patiserie sunt coapte doar în funcție de cerere și pot fi comandate de clienți.
  • Controlul zilnic de verificare a termenelor de expirare și aplicarea unor reduceri de preț între 20% și până la 90% prin vânzarea accelerată pentru produse cu termen scurt de expirare.
  • Implementarea tehnologiei Dry-Mist pentru zona de fructe și legume în șase magazine pentru păstrarea îndelungată a prospețimii produselor ușor perisabile.
  • Sponsorizări cu alimente conforme pentru consum, oferite organizațiilor partenere care deservesc grupuri vulnerabile de persoane. În 2022, Mega Image a susținut comunitățile defavorizate cu un total de 822 de tone de alimente.
  • Extinderea susținerii ONG-urilor care au ca scop protecția animalelor, cu alimente bune de consum, dar care nu mai sunt conforme pentru comercializare.

Până în 2030, Mega Image și-a asumat un nou obiectiv de reducere a risipei de alimente, la nivel de grup Ahold Delhaize, cu o reducere de 50% față de anul 2016.

Fondat în 1995, Mega Image are o rețea ce cuprinde în prezent 960 de magazine în București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Ploiești, Brașov, Târgoviște, Timișoara, Bacău, Focșani și alte orașe din țară, sub mărcile Mega Image, Shop&Go, Gusturi Românești.