Ați observat recent o schimbare în ceea ce privește dopurile pentru sticlele din plastic? Aceasta este doar una din măsurile care vizează combaterea poluării cu materiale plastice. Materialele plastice au un rol important în economia noastră – sunt peste tot în viața noastră de zi cu zi, dar pot avea efecte negative asupra mediului și sănătății atunci când sunt utilizate în mod abuziv, după cum arată un comunicat al Comisiei Europene.

Începând de la 3 iulie, sticlele din plastic de unică folosință vândute în UE trebuie să fie prevăzute cu dopuri sau capace atașate. Această schimbare minoră poate avea un impact enorm. Dopurile sau capacele din plastic fac parte din cele aproape 26 de milioane de tone de deșeuri de plastic generate în fiecare an în Europa, din care o mare parte ajung pe plajele din întreaga lume. Aproximativ 80 % din deșeurile marine sunt din plastic. De ce a fost introdusă această modificare? Măsura face parte din legislația UE privind materialele plastice de unică folosință.

Această legislație face parte dintr-o strategie mai amplă a UE privind materialele plastice, menită să protejeze mediul și sănătatea umană prin reducerea poluării cu materiale plastice și deșeuri marine și prin accelerarea tranziției noastre către o economie a materialelor plastice circulară și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Strategia stabilește modul în care UE intenționează să reducă deșeurile de plastic în cadrul procesului de producție de materiale plastice. Directiva privind materialele plastice de unică folosință nu este „împotriva materialelor plastice”. Este împotriva utilizării nesustenabile a plasticului și a gunoiului de plastic. Mai jos sunt prezentate câteva dintre domeniile în care UE ia măsuri privind reducerea poluării cu materiale plastice.

Produsele din plastic de unică folosință

Produsele din plastic de unică folosință sunt utilizate o singură dată sau pentru o perioadă scurtă de timp, iar apoi sunt aruncate. În conformitate cu normele UE privind materialele plastice de unică folosință, UE vizează cele 10 articole din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai des pe plajele Europei și promovează alternative durabile.

Aceste 10 articole sunt:

  • bețișoare pentru urechi
  • tacâmuri, farfurii, paie și agitatoare
  • baloane și bețișoare pentru baloane
  • recipiente pentru alimente
  • pahare pentru băuturi
  • recipiente pentru băuturi
  • mucuri de țigară
  • pungi din plastic
  • pachete și folii
  • șervețele umede și articole sanitare.

Dacă există alternative durabile ușor disponibile și la prețuri accesibile, produsele din plastic de unică folosință sunt excluse de pe piața UE. Acest lucru este valabil pentru bețișoarele pentru urechi, tacâmuri, farfurii, paie, agitatoare pentru băuturi, bețișoare pentru baloane, precum și pentru pahare, recipiente pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile. Pentru celelalte produse din plastic de unică folosință, UE se axează pe limitarea utilizării acestora, de exemplu prin introducerea unor cerințe în materie de proiectare, cum ar fi atașarea capacelor la sticle.

Pungile din plastic

Pungile de transport din plastic subțiri sunt adesea utilizate o singură dată, dar este nevoie de secole pentru a se degrada complet în mediul natural. Este vorba de unul din cele zece deșeuri marine cel mai des întâlnite în Europa. În temeiul directivei privind pungile din plastic, UE le solicită țărilor UE să ia măsuri pentru a garanta limitarea consumului de pungi de transport din plastic subțire și atingerea obiectivelor anuale în materie de consum. Aceasta prevede, de asemenea, că țările UE nu pot autoriza furnizarea gratuită de acest tip de pungi de transport din plastic subțire la punctele de vânzare a bunurilor sau a produselor, cu excepția cazului în care sunt prevăzute alternative la fel de eficiente.

Ambalajele din plastic

Normele UE privind ambalajele armonizează măsurile naționale privind proiectarea ambalajelor și gestionarea deșeurilor de ambalaje și asigură un nivel ridicat de protecție a mediului. Cea mai recentă modificare a acestor norme conține măsuri actualizate pentru a preveni producerea de deșeuri de ambalaje și pentru a promova reutilizarea, reciclarea și alte forme de recuperare a deșeurilor de ambalaje, în locul eliminării lor finale. Normele au stabilit un obiectiv de reciclare a ambalajelor din plastic de 50 % până în 2025 și de 55 % până în 2030.

Microplasticele

Microplasticele sunt bucăți mici de materiale plastice, în general mai mici de 5 mm. Acestea sunt persistente, foarte mobile și greu de eliminat în natură. Se constată că în mediu, inclusiv în mare și în sol, precum și în alimente și în apa potabilă, există un volum tot mai mare de microplastice. S-a estimat că volumul de microplastice eliminate intenționat în natură este echivalentul a 200 – 600 de piscine olimpice.

În 2023, Comisia Europeană a adoptat o restricție REACH privind microplasticele adăugate intenționat la produse și o propunere de lege privind prevenirea pierderilor de granule din plastic în mediu. UE își propune să reducă eliberarea de microplastice cu 30 % până în 2030.

Doriți să vă implicați? 

În fiecare an, Uniunea Europeană, în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite și cu Ștrumfii, organizează o campanie de sensibilizare (#EUBeachCleanup), cu evenimente axate pe curătarea plajelor, a râurilor și nu numai, în întreaga lume. Participați la un eveniment în regiunea dumneavoastră sau lansați o inițiativă!