Kaufland România și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) anunță lansarea ediției 2023 a programului de granturi pentru ONG-uri, În Stare de Bine, pentru care alocă în total 1,2 milioane de euro în finanțări nerambursabile, cel mai mare buget din istoria de șase ani a acestui program.

Implementat de FDSC, programul În Stare de Bine are ca obiectiv reducerea inegalităților sociale prin intermediul activităților de tip cultural, sportiv sau care susțin ori promovează o viață sănătoasă, în beneficiul grupurilor sau comunităților vulnerabile.

În acest an, programul finanțat de Kaufland România va susține, în premieră, inițiative care integrează conceptul de intersecționalitate. De exemplu, inițiativele care au în vedere îmbunătățirea rezultatelor școlare ale elevilor romi ar trebui să ia în considerare nu doar situația materială a familiilor, ci și aspecte specifice acestei comunități etnice, precum discriminarea, accesul la educație, servicii sociale și medicale, lipsa documentelor de identitate, izolarea etc. Toate aceste aspecte particulare se „intersectează” (de unde și termenul de „intersecționalitate”) și complică situația acestor copii, necesitând abordări integrate, pe mai multe dimensiuni.

”Pentru unii dintre acești beneficiari, cum ar fi de exemplu fetițele rome din mediul rural, șansele de a reuși în viață sunt extrem de mici. Ca să ajungă să studieze la facultate, acești copii trebuie să traverseze obstacole precum riscul de abandon școlar, pragul admiterii la liceu, costurile navetei la liceu, admiterea la facultate și costurile asociate celor trei ani de studii etc. În aceste condiții, credem că este esențial să sprijinim acele intervenții care adoptă o perspectivă intersecțională”, transmite Katharina Scheidereiter, Manager CSR pentru Kaufland România și Moldova.

Detalii despre program și apelurile de proiecte vor fi oferite online într-o sesiune publică de informare, pe data de 3 aprilie. În plus, acestea pot fi găsite pe site-ul programului, www.instaredebine.ro.

Cele cinci ediții anterioare ale programului În Stare de Bine au finanțat cu 5 milioane de euro 157 de proiecte derulate de 115 ONG-uri.