IFC investește până la 100 de milioane EUR în obligațiuni negarantate, de rang superior, emise de Kommunalkredit Austria AG (Kommunalkredit) – marcând prima investiție a IFC într-o instituție financiară europeană specializată în proiecte de infrastructură – pentru a susține finanțarea proiectelor de infrastructură din Bulgaria, Polonia și România.
Pe lângă contribuția IFC, AIIB (Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură) va investi o sumă echivalentă, ceea ce va crește valoarea totală a emisiunii de obligațiuni la 200 de milioane EUR. Se estimează că acest proiect va finanța direct 10 proiecte în cele trei țări, cu o valoare de aproximativ 600 de milioane EUR. De asemenea, această investiție va consolida reziliența sectorului energetic în cele trei țări, contribuind la diversificarea surselor acestora de energie.
„Suntem onorați să colaborăm cu IFC și AIIB, două organizații internationale care împărtășesc viziunea noastră asupra dezvoltării durabile, pentru a susține tranziția sustenabilă și a încuraja investițiile private pe piețele emergente”, a declarat Sebastian Firlinger, CEO interimar al Kommunalkredit. „Această tranzacție reprezintă începutul a ceea ce considerăm a fi un parteneriat pe termen lung și de impact între cele trei organizații ale noastre.”
În Bulgaria, Polonia și România, energia provenită din resurse regenerabile reprezintă acum doar 14-19% din totalul mixului de energie total, reprezentând mult sub țintele Uniunii Europene.
„Investiția noastră în obligațiunile Kommunalkredit va direcționa această finanțare esențială către proiecte de energie durabilă în Bulgaria, Polonia și România”, a declarat Vittorio Di Bello, Director Regional IFC pentru Grupul Instituțiilor Financiare pentru Europa, America Latină şi Caraibe. „Sprijinirea intermediarilor financiari, precum Kommunalkredit, ne va permite să valorificăm expertiza acestora pentru a susține tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon în regiuni-cheie, contribuind astfel la diversificarea surselor de energie și stimulând o creștere economică sustenabilă și favorabilă incluziunii.”
Pe termen lung, strategia IFC pentru Bulgaria, Polonia și România vizează accelerarea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon și către o creștere rezilientă și incluzivă. IFC este activ implicată de mai mulți ani în aceste țări, concentrându-se pe stimularea progresului economic, îmbunătățirea infrastructurii și promovarea accesului la energie.
IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție internațională de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din piețele emergente, cu prezență în peste 100 de țări. În anul fiscal 2024, IFC a alocat o sumă record de 56 de miliarde dolari companiilor private și instituțiilor financiare din țările în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat și mobilizând capitalul privat pentru a crea o lume fără sărăcie pe o planetă locuibilă.
articole recomandate