Hope and Homes for Children (HHC) propune transformarea Complexului de Servicii Sociale „Sfânta Ecaterina” din Sectorul 1 al Capitalei într-o unitate multifuncțională modernă, în slujba copilului, printr-un parteneriat public-privat între Primăria Sectorului 1 și Fundație. Acordul de parteneriat a fost votat la sfârșitul lunii mai în ședința Consiliului Local.
”Transformăm un loc care a simbolizat, ani la rând, abandonul, într-un spațiu al speranței și al regăsirii. Este un proiect prin care redăm comunității din Sectorul 1 un patrimoniu valoros, păstrat în administrarea noastră, dar susținut de parteneri care vin cu idei și soluții eficiente pentru nevoile reale ale oamenilor”, a declarat George Tuță, primarul Sectorului 1.
Prin proiectul de modernizare, destinația istorică este onorată și adusă în actualitate, cu accent pe angajament față de educație, responsabilitate socială și incluziune. Întregul spațiu va rămâne în administrarea Sectorului 1, prin DGASPC, și fiecare inițiativă educațională sau socială va fi aprobată de Consiliul Local, ținând cont de nevoile comunității.
”Hope and Homes for Children este, de peste 27 de ani, principalul partener al statului în procesul de dezinstituționalizare sistemică și modernizare a protecției copilului. În acest timp am contribuit la închiderea a 78 de centre de plasament, am construit 131 de case familiale și am susținut peste 44.000 de copii să rămână în siguranță lângă familia lor. Experiența noastră vastă, atât în lucrul cu copiii și familiile vulnerabile, cât și cu DGASPC-urile din aproape toate județele, stă la baza dezvoltării acestui proiect: cunoaștem realitatea de la firul ierbii și observăm o nevoie tot mai acută de servicii sociale, educaționale, de dezvoltare personală și profesională moderne și ancorate în actualitate”, a afirmat Ștefan Dărăbuș, Director Național al Hope and Homes for Children.
În noua viziune, Complexul Leagănul Ecaterinei va fi împărțit, din punct de vedere peisagistic, în două zone. Zona A va deveni poarta de intrare într-un ansamblu al incluziunii sociale, deschis comunității. Curtea va fi transformată într-o grădină urbană, un spațiu verde accesibil și prietenos pentru întreaga comunitate.
Cu acces din Bulevardul Mărăști, Zona B va găzdui clădiri dedicate unor servicii esențiale, ce răspund unor nevoi specifice ale copiilor și adolescenților, medicale sau sociale, oferind răspunsuri concrete unor nevoi complexe.
Cu o istorie marcată de încercări numeroase, Leagănul, fondat de Prințesa Irina Cantacuzino în amintirea fiicei sale răpite, Ecaterina, a devenit în timpul comunismului orfelinat de stat, iar capela cu valoare de patrimoniu a fost, pe rând, sală de mese, spălătorie și magazie. După căderea regimului comunist, aici au funcționat în continuare așezăminte pentru copii până în 2003. Prințesa regăsită, Ecaterina Caradja, a locuit aici după căderea regimului comunist până la moartea sa în 1993, dorind să trăiască în locul ridicat de mama ei pentru ea. Astăzi, aici funcționează birourile Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 1 și cele ale Direcției de Stare Civilă.
Masterplanul propus de Hope and Homes for Children prevede, pentru viitor, funcționarea în aceeași locație atât a creșei daneze, cât și a claselor Școlii Pia Brătianu.

Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate